[Prethodna stranica: Jugoslavija, 1941. - 1991.][FAME Glavna stranica][Indeks stranica][Abecedno kazalo][Kronološko kazalo][Šta je novo?][O FAME-u][Druge stranice o zastavama][Reakcije][This page is available in English too: Yugoslavia in World War II][Slijedeća stranica: Jugoslavija, 1945. - 1956.]

[banner]  

Primi e-mail
kada su ove
stranice osvježene?

[vexicro]

Flags of the World

Stranica kreirana: 9. listopada 2003.
Posljednja promjena: 19. prosinca 2015.
[The FAME - Flag and Arms of the Modern Era]

The FAME su stranice posvećene sustavnom i znanstvenom proučavanju zastava i grbova. Ti simboli često nose snažne političke i druge poruke. Prikazivanje takvih simbola ovdje ne znači da autor podržava ideje koje oni predstavljaju.
[NSK - Digital Archives] Ove stranice pohranjuju se u digitalnom arhivu NSK.

Jugoslavija u drugom svjetskom ratu


Sile osovine započele su napad na Jugoslaviju 6. travnja 1941 i porazili je za nekoliko tjedana. Kraljevska obitelj i vlada izbjegli su u London, a zemlja je raskomadana. Dijelove su anektirale zemlje koje su je napale, osnovana je marionetska Nezavisna Država Hrvatska, a Srbija i Crna Gora bile su pod okupacijskom upravom. Komunist9ička parija pod Titovim vodstvom organizirala je borbu protiv okupatora okupljajući sve snage koje su se protivile silama osovine, te tako stvarajući narodno-oslobodilački pokret. Simbol njihove borbe bila je peterokraka crvena zvijezda. Već na samom početku zvijezda se postavljala i na nacionalne trobojnice koje su nosile partizanske postrojbe.


Vidi još:

Jugoslavenska partizanska trobojnica

[Jugoslavenska partizanska trobojnica] [Normal] 1:2~ [Ratna zastava] [Jugoslavenska partizanska trobojnica]
U upotrebi: od 1941.
Opisi zastave: I. Naređuje se svim štabovima i komandantima partizanskih odreda na teritoriji Jugoslavije da se u najkraćem roku pobrinu da partizani budu, po mogućnosti, podjednako obučeni i sa odgovarajućim oznakama na kapama.
1. Na čitavoj teritoriji Jugoslavije partizani nose na kapama antifašistički znak — crvenu petokraku zvezdu.
2. Na teritoriji Srbije partizani moraju, osim zvezde, imati i traku srpske trobojke 3 sm duge i 1,5 široke. Traka stoji vodoravno ispod zvezde.
3. Na teritoriji Bosne i Hercegovine partizani moraju imati na kapi, osim zvezde, srpsku i hrvatsku trobojku u obliku trougla, i to iznad zvezde.
4. Na teritoriji Hrvatske, partizani u čisto hrvatskim krajevima moraju imati, osim zvezde, i hrvatsku trobojku, koja stoji vodoravno ispod zvezde. Na teritoriji gde se nalazi srpsko i hrvatsko stanovništvo, partizani moraju imati, osim zvezde, srpsku i hrvatsku trobojku u istom obliku kao i u Bosni.
5. Na teritoriji Slovenije partizani moraju imati, osim zvezde, i slovenačku trobojku. Trobojka se stavlja ispod zvezde vodoravno.
6. Na teritoriji Crne Gore partizani moraju imati, osim zvezde, i crnogorsku trobojku koja dođe vodoravno ispod zvezde.
II. Svi štabovi i komandanti partizanskih odreda moraju se u najkraćem roku pobrinuti za odgovarajuće nacionalne zastave na svojoj teritoriji. Na sredini zastave, preko cele širine, treba da stoji petokraka crvena zvezda.
Vrhovni štab narodnooslobodilačkih partizanskih odreda Jugoslavije ima zastavu: na desnom kraju crvenog polja jugoslovenska trobojka sa petokrakom zvezdom u sredini.
III. Pozdrav boraca Narodnooslobodilačkog pokreta je stisnuta desna pesnica kod slepoočnice.
ZA VRHOVNI ŠTAV NARODNOOSLOBODILAČKIH PARTIZANSKIH ODREDA JUGOSLAVIJE
TITO

Napuštena: 1946.
Izvori: Savjetovanje u Stolicama, 26. IX. 1941.
Pomorska enciklopedija VII: Zastava, Jugoslavenski leksikografski zavod, Zagreb, 1964.

Crvenu peterokraku zvijezdu su koristili partizanski borci od početka kao simbol oslobodilačkog pokreta i komunističke revolucije. Prvo službeno usvajanje tog simbola na zastavama bilo je na savjetovanju u Stolicama 26. rujna 1941. gdje je donesen zaključak o izgledu zastava partizanskih postrojbi. One su nosile nacionalne trobojnice prema svojem nacionalnom sastavu sa crvenom zvijezdom u sredini ("preko cele širine", iako je to uglavnom shvaćeno da znači preko cijele širine središnje pruge). Glavni štab je dobio crvenu zastavu sa žuto obrubljenom crvenom petokrakom uz koplje. Oblik, veličina i točna pozicija zvijezde nisu nikada točnije određeni sve do kraja rata, pa su postojale mnoge varijacije. "Odebljana" zvijezda je jedna od najčešće korištenih varijanti.
Grb je pripremio beogradski umjetnik Đorđe Andrejević-Kun tijekom 1943, a nakon zasjedanja u Jajcu dodan je taj datum. Grb je u ponešto drugačijem umjetničkom oblikovanju na kraju prihvaćen tek Ustavom iz 1946.Prva partizanska pomorska zastava, 1942.

[Prva partizanska pomorska zastava, 1942.] [Normal] 1:2~ [Ratna pomorska zastava]
U upotrebi: od 1942.
Napuštena: 1943.
Izvori: Pomorski muzej Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, Split
Pomorska enciklopedija VII: Zastava, Jugoslavenski leksikografski zavod, Zagreb, 1964.

Prve zastave istaknute na partizanskim čamcima i brodicama već 1942. sastojale su se od jugoslavenske trobojnice u prve dvije trećine dužine zastave, do su u preostaloj trećini posložene srpsko-crnogorska, hrvatska i slovenska trobojnica. Na jugoslavenskoj trobojnici postavljena je crvena petokraka zvijezda i bijelo sidro. Nekoliko zastava ovog tipa sačuvane su u muzeju u Splitu. One su postupno zamijenjene kasnije propisanim zastavama.Ratna mornarica, 1943. – 1949.

Zastava ratne mornarice

[Ratna mornarica, 1943. – 1949.] [Normal] 2:3~ [Ratna pomorska zastava]
Prihvaćena: 14. prosinca 1943.
Napuštena: 6. lipnja 1949.
Izvori: Naredba o zastavi ratne i trgovačke mornarice, Glavni štab NOVJ, 14.XII.1943
Pomorska enciklopedija VII: Zastava, Jugoslavenski leksikografski zavod, Zagreb, 1964.

Nakon zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu 29. studenog 1943. na kojem je rođena je nova Jugoslavija, Glavni je štab Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije izdao zapovijed koju je potpisao Maršal Tito kojom se određuju zastave ratne i trgovačke mornarice Demokratske Federativne Jugoslavije. Za zastavu ratne mornarice usvojena je jugoslavenska trobojnica sa crvenom petokrakom zvijezdom u sredini bijelog polja u kojoj se nalazilo bijelo sidro.Trgovačka mornarica, 1943. – 1950.

Zastava trgovačke mornarice

[Trgovačka mornarica, 1943. – 1950.] [Normal] 2:3~ [Civilna i državna pomorska zastava]
Prihvaćena: 14. prosinca 1943.
Napuštena: 21. ožujka 1950.
Izvori: Naredba o zastavi ratne i trgovačke mornarice, Glavni štab NOVJ, 14.XII.1943
Pomorska enciklopedija VII: Zastava, Jugoslavenski leksikografski zavod, Zagreb, 1964.

Istovremeno sa prethodnom zastavom, usvojena je i zastava trgovačke mornarice, jednaka, ali bez bijelog sidra, tj. jugoslavenska trobojnica sa crvenom petokrakom zvijezdom u sredini bijelog polja.Nacionalna zastava, 1945. – 1946.

[Nacionalna zastava, 1945. – 1946.] [Inačica] [Narodna zastava]
U upotrebi: od 1942.
Prihvaćena: 26. svibnja 1945.
Opis zastave: U svim prigodama kada se izvjese ili nose nacionalne i jugoslavenska zastava, moraju to biti samo zastave s petokrakom zvijezdom na srednjem polju položenom na način da vrhovi krakova petokrake zvijezde zahvataju ostala polja. To je jedini oblik naših državnih zastava i druge se zastave tj. one bez petokrake ne smiju izvjesiti. (Čl. 1, Naredba, 1945.)
Izvor: Naredba o vješanju zastava, 26.05.1945, Zbornik zakona, uredaba i naredaba - Službeni list Federalne Države Hrvatske, Zagreb, br. 30/1945, 25.09.1945.

Naredba Ministra unutrašnjih poslova Federalne Države Hrvatske Vicka Krstulovića, koja je važila samo za područje Hrvatske, ukazuje na interpretaciju zastave krajem 2. svjetskog rata. Popisuje se da crvena zvijezda u sredini ima zrake koji ulaze u rubne pruge. Način razlikovanja crvene zvijezde od crvene pruge nije propisan, a u praksi je to činjeno ušivanjem materijala zvijezde na trobojnu podlogu ili ostavljanjem praznog (tj. bijelog) obruba na tiskanim zastavama. Praktično rješenje dodavanja zlatnog obruba oko zvijezde propisano je tek Ustavom 1946. godine. Naredba se odnosi na jugoslavenske i hrvatske trobojnice kao i na sve druge nacionalne trobojnice (srpske, slovenske...), no prve dvije su propisane da se obavezno ističu na državnim ustanovama.[Prethodna stranica: Jugoslavija, 1941. - 1991.][FAME Glavna stranica][Indeks stranica][Abecedno kazalo][Kronološko kazalo][Šta je novo?][O FAME-u][Druge stranice o zastavama][Reakcije][This page is available in English too: Yugoslavia in World War II][Slijedeća stranica: Jugoslavija, 1945. - 1956.]

[banner]  

Primi e-mail
kada su ove
stranice osvježene?

[vexicro]

Flags of the World

The FAME. Copyright © 1996-2015 by Željko Heimer. Sva prava pridržana.