[Prethodna stranica: Unsko-sanski kanton - općine][FAME Glavna stranica][Indeks stranica][Abecedno kazalo][Kronološko kazalo][Šta je novo?][O FAME-u][Druge stranice o zastavama][Reakcije][This page is available in English too: Posavina Canton][Slijedeća stranica: Posavski kanton - općine]

[banner]  

Primi e-mail
kada su ove
stranice osvježene?

[vexicro]

Flags of the World

Stranica kreirana: 14. kolovoza 2000.
Posljednja promjena: 17. prosinca 2012.
[The FAME - Flag and Arms of the Modern Era]

The FAME su stranice posvećene sustavnom i znanstvenom proučavanju zastava i grbova. Ti simboli često nose snažne političke i druge poruke. Prikazivanje takvih simbola ovdje ne znači da autor podržava ideje koje oni predstavljaju.
[NSK - Digital Archives] Ove stranice pohranjuju se u digitalnom arhivu NSK.

Posavski kanton

Posavski kanton, Posavska županija, Посавски кантон
Vidi još:

Posavski kanton

Posavski kanton, Posavska županija, Посавски кантон

Glavni grad: Orašje

[Posavski kanton] [Normal] 1:2 [Državna zastava na kopnu] [Posavski kanton]
Prihvaćena: 12. travnja 2000.
Izvori: informacija sa www.posavina.de, temeljana na "Posavskom magazinu", travanj 2000.
Amandman na Ustav Županije Posavske, 12.04.2000, Narodne novine Županije Posavske, br. 3/2000, Orašje, 12. travnja 2004.

Grb sadrži hrvatsku šahovnicu kao znak hrvatske većine, te kosu gredu s dva heraldička ljiljana kao znak Bošnjaka, te kao veza sa srednjovjekovnom bosanskom državom. U dnu je prikaz rijeke Save, glavnog resursa u području i rijeke po kojoj je područje i dobilo ime (Posavina, naravno, znači područje uz Savu). Zastava je crveno-bijelo-zelena vodoravna trobojnica traka nejednakih širina (42+42+16). Grb je smješten u sredinu zastave. Crvena predstavlja Hrvate, zelena Bošnjake, a bijela mir među njima.

Kanton ustrojen u sjevernoj Bosanskoj Posavini sastoji se od dva teritorijalno odvojena džepa oko Odžaka i Orašja, gdje su se Hrvati i Bošnjaci uspjeli oduprijeti srpskoj agresiji.


Posavski kanton, 1996. – 2000.

Posavski kanton, Županija Posavska, Посавски кантон

[Posavski kanton, 1996. – 2000.] [Normal] 1:2 [Državna zastava na kopnu] [Posavski kanton, 1996. – 2000.]
Prihvaćena: 10. travnja 1996.
Napuštena: 12. travnja 2000.
Izvor: Ustav Županije posavske, 10.04.1996, Narodne novine Županije posavske, br. 1, god. 1, 10.04 1996.

Kao i neki drugi uglavnom hrvatski kantoni u federaciji, Posavski je prvo usvojio zastavu Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Zastava Herceg-Bosne zapravo je varijacija hrvatske zastave. Razlikuje se samo u grbu, koji je opet samo varijacija hrvatskog grba, na malo drugačijem štitu i sa zlatnim tropletom ("tropleter") u vrhu.[Prethodna stranica: Unsko-sanski kanton - općine][FAME Glavna stranica][Indeks stranica][Abecedno kazalo][Kronološko kazalo][Šta je novo?][O FAME-u][Druge stranice o zastavama][Reakcije][This page is available in English too: Posavina Canton][Slijedeća stranica: Posavski kanton - općine]

[banner]  

Primi e-mail
kada su ove
stranice osvježene?

[vexicro]

Flags of the World

The FAME. Copyright © 1996-2012 by Željko Heimer. Sva prava pridržana.