[FAME Glavna stranica][Indeks stranica][Abecedno kazalo][O FAME-u][Šta je novo?][Druge stranice o zastavama][Reakcije][This page is available in English too: About the FAME]

[banner]  

Primi e-mail
kada su ove
stranice osvježene?

[vexicro]

Flags of the World

Stranica kreirana: 30. ožujka 1997.
Posljednja promjena: 29. lipnja 2017.
[The FAME - Flag and Arms of the Modern Era]

The FAME su stranice posvećene sustavnom i znanstvenom proučavanju zastava i grbova. Ti simboli često nose snažne političke i druge poruke. Prikazivanje takvih simbola ovdje ne znači da autor podržava ideje koje oni predstavljaju.

The Flags & Arms of the Modern EraZastave i Grbovi Suvremenog Doba


O FAME-uVidi još:

O Autoru

Molim pogledajte na stranicama HGZD-a.


O ovim Stranicama

Ove stranice posvećene su zastavama i grbovima koji su se upotrebljavali i upotrebljavaju se u nekim zemljama središnje i jugoistočne Europe u XIX. i XX. stoljeću. One su rezultat 20 godina sistematičnog i znanstvenog proučavanja tih simbola, uz korištenje svih meni dostupnih izvora, uz ograničenje koje predstavlja vrijeme i sredstva koji su mi na raspolaganju.

Svrha ovih stranica nije predstaviti sve (dobro poznate) zastave i grbove zemalja, već osobito one koje se ne mogu lako naći u općim izvorima, pa ni na drugim Web stranicama. Stoga se na ovim stranicama, osim poznatih sadašnjih državnih zastava, mogu naći povijesne zastave, zastave administrativnih jedinica, političkih stranaka, neslužbene zastave i prijedlozi za zastave, pa čak i neke zastave "sumnjive" autentičnosti koje se pojavljuju u izvorima ili su drugačije poznate javnosti. Jednako tako prikazani su i grbovi koji se koriste u zemljama predstavljenima ovdje.

Počeo sam sa zastavama koje su mi bile najpoznatije - zastavama država u regiji u kojoj živim. Do sada se opseg i sadržaj prikaza protegnuo na preko pet zemalja u susjedstvu, s različitom razinom zadiranju u lokalne i manje poznate zastave. Ipak, u pojedinim segmentima ove stranice predstavljaju prvo objavljivanje sakupljenog materijala, i gotovo da su postale autoritet za lokalne zastave Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Budući da su na ovom području grbovi gotovo redovito sastavni dio grafičkog rješenja zastave, ili su barem poslužili kao osnova dizajna zastava, nije moguće proučavati zastave odvojeno od "pripadajućih" grbova. Zbog toga su grbovi gotovo jednako detaljno obrađeni, iako mi to nije bila prvotna namjera i iako je to posao heraldičara, a ne veksilologa. Naravno, veksilologija je još uvijek mlada disciplina, povezana s heraldikom, i nema sumnje da će zauvijek ostati povezane.

Svakako, još uvijek nedostaju mnoge zastave - ove stranice su i nakon 20 godina još uvijek "u izradi", i nadopunjujem ih novim podacima, informacijama i saznanjima. Mnoge zastave koje nedostaju, nedostaju ili zato što ne znam da li su uopće prihvaćene (i kako izgledaju), ili zato što nemam dovoljno informacija o njima da bih mogao napraviti dobre slike. U pravilu je teško nabaviti informacije o detaljima grbova koji su uključeni u dizajn mnogih zastava, a još teže je doći do primarnih izvora - službenih glasnika i sličnih dokumenata kojima se zastave i grbovi usvajaju i stavljaju u uporabu.

Ako imate više informacija, ili još bolje ako imate sliku bilo koje zastave za koju mislite da bi trebala biti prikazana ovdje, najljubaznije Vas molim da me kontaktirate. Naravno, svi ispravci, prijedlozi i svi ostali komentari su dobrodošli.

Naposljetku, zastave se mogu predstavljati na mnogo načina: opisom, simbolizmom, pričom o njima itd., ali ja sam odlučio predstaviti i uglavnom samo slikama, no s vremenom su se ponegdje dobro popunili i tekstualni podaci. Pokušao sam uključiti što više informacija o dokumentima kojima se zastave i grbovi usvajaju i regulira njihova uporaba. Pokušavam citrati zakonske odrebe koje definiraju njihov izgled. Gdjegod je to bilo moguće, uključio sam podatke o omjerima, datume i kratke povijesne bilješke te oznake namjene zastave. Prema raspoloživim informacijama pokušao sam ukratko prikazati razloge iza simbolike, eventualne priče ili legende zbog koji su određene zastave takve kakve jesu i koje su najčešće najinteresantniji dio ovih stranica - barem po mojem mišljenju. Opet treba reći, do takvih informacija se ne dolazi lako, i dodatne informacije su dobrodošle.

Na posljetku, a što podrazumijevam pod "Suvremeno Doba"? Pojam je prilično rastezljiv i relativan, ali ja pod tim smatram zastave i grbove koje se koriste nakon otprilike 1848. godine, koja je prilično posebna u evropskoj povijesti i kada zapravo nastaje većina nacionalnih zastava. To, dakako, ne znači da se ovdje neće naći i poneka starija zastava, ukoliko to njezino značenje opravdava.


Napomene Autora i Copyright

Napomene

Iako autor daje sve od sebe da bi materijal prikazan na ovim stranicama bio točan i precizan, autor ne odgovara za štetu, neposrednu ili posrednu, izazvanu netočnostima i inače informacijama predstavljenim na ovim stranama.

Zastave i grbovi mogu izražavati određene političke i/ili druge ideje. Prikazivanje zastava i grbova na ovim stranicama ne znači da se autor slaže niti protivi tim idejama.

Županije, gradovi i općine u Republici Hrvatskoj svojim odlukama o usvajanju i uporabi grbova i zastava ograničavaju uporabu tih simbola isključivo uz pismenu dozvolu. Ipak, većina jedinica lokalne uprave i samouprave istim odlukama ekplicitno dozvoljava njihovu slobodnu uporabu u odgojno-nastavne i znanstvene svrhe te u umjetničkom (likovnom) stvaralaštvu, pod uvjetom da se time ne vrijeđa ugled i dostojanstvo jedinice lokalne uprave i samouprave. Autor ovih stranica smatra da prikazivanjem grbova i zastava zadovoljava uvijete slobodne uporabe u tom smislu.

Copyright

Materijal prikazan na ovim stranicama može se koristiti, uz uvjete:


Bilješka o Pravopisu

Trudio sam se koliko mogu da prikažem imena država i njihovih jedinica što točnije. To je bio priličan problem kada su ove stranice nastajale 1996. Iako današnji intertnetski standardi dobro rješavaju ovo pitanje, ažuriranje zaostale ranije ortografije rješavam postepeno.

Iako autor daje sve od sebe da bi podaci u obje jezične inačice bili identični, osnovna inačica je ona na engleskom jeziku. Ukoliko se podaci ne slažu, molim da me na to upozorite.


Izvori

Izvori su navedeni uz svaki pojedini zapis, osobito zakonski izvori i izvori iz lokalnih publikacija, Ovdje navodim dio opće literature koja se češće pojavljuje. Sve češće ti su izvori dostupni digitalizirani on-line, o čemu navodim bilješku ukoliko mi je poznata. Ponegdje dodajem bilješku o sadržaju u [uglatim zagradama].

Knjige, znanstveni članci i sl.

Cjelovitu heraldičku bibliografiju u Hrvatskoj i BiH vidi na:

Časopisi, strani

Časopisi, domaći


Zahvale

Zahvaljujem na pomoći u izradi ovih stranica svima koji su mi nesebično pružili informacije, prijedloge i crteže zastava. Posebno bih želio imenovati, bez osobito redoslijeda:


Pošta, reakcije, prijedlozi, ispravke, dodaci, prilozi su dobrodošli na zheimer@public.carnet.hr[FAME Glavna stranica][Indeks stranica][Abecedno kazalo][O FAME-u][Šta je novo?][Druge stranice o zastavama][Reakcije][This page is available in English too: About the FAME]
The FAME. Copyright © 1996-2017 by Željko Heimer. Sva prava pridržana.