[Prethodna stranica: Bosna i Hercegovina - političke zastave][FAME Glavna stranica][Indeks stranica][Abecedno kazalo][Kronološko kazalo][Šta je novo?][O FAME-u][Druge stranice o zastavama][Reakcije][This page is available in English too: Bosnia and Herzegovina - International Forces][Slijedeća stranica: Bosna i Hercegovina - ostale zastave]
Stranica kreirana: 25. srpnja 1996.
Posljednja promjena: 17. svibnja 2002.
[The FAME - Flag and Arms of the Modern Era]

The FAME su stranice posvećene sustavnom i znanstvenom proučavanju zastava i grbova. Ti simboli često nose snažne političke i druge poruke. Prikazivanje takvih simbola ovdje ne znači da autor podržava ideje koje oni predstavljaju.

Bosna i Hercegovina - međunarodne snage


Na temelju rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a broj 1031, NATO-u je dodijeljen madnat za provedbu vojnih aspekata Daytonskog sporazuma. Sama vojna operacija nazvana je "Joint Endevour", a povjerena je višenacionalnim vojnim snagama nazvanim "Implementation Force" (IFOR), koje su svoju misiju započele provoditi 20. prosinca 1995. s jednogodišnjim mandatom. Kako se mandat IFOR-a približavao isteku, u međunarodnoj zajednici jačalo je uvjerenje da će potreba za održavanjem stabilnosti i sigurnostiu BiH postojati i nadalje. Slijedom toga, Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je rezoluciju broj 1088 kojom je prihvaćen plan NATO-a o daljnjoj uporabi vojnih snaga zbog očuvanja mira i stabilnosti. Tom rezolucijom mandat je povjeren vojnim snagama nazvanim "Stabilisation Force" (SFOR), koje su danom 12. prosinca 1996. postale pravnim slijednikom IFOR-a. Uz članice NATO-a, u IFOR-u i kasnije SFOR-u participira i dvadesetak nečlanica, poglavito sudionica programa "Partnerstvo za mir" uključujući i Rusiju, te neke druge države poput Egipta, Jordana, Malezije, Maroka i dr.
Osim ovdje prikazanih zastava koje predstavljaju Snage kao cjelinu, svaka od zemalja sudionica koristi svoje zastave, zastave svojih postojbi i položajne i ostale zastave u skaldu sa običajima svake zemlje. Zastava UN-a se također koristi.


Vidi još:

Implementation Force (IFOR)

Provedbene Snage

[Implementation Force (IFOR)] [Civilna pomorska zastava] 1:2 ~
Prihvaćena: u prosincu 1995.
Napuštena: 12. prosinca 1996.

Zastava koju je korisio IFOR je tamno plava za IFOR-ovim amblemom u sredini između dvije NATO-ve ruže vjetrova. IFOR-ov amblem je raskoljen bijelo-plavi štit s okomito ispisanom kraticom snaga na latinici i ćirilici.Stabilisation Force (SFOR)

Stabilizacijske Snage

[Stabilisation Force (SFOR)] [Državna pomorska zastava] 1:2 ~
Prihvaćena: 12. prosinca 1996.

Zastava SFOR-a slična je ranijoj IFOR-ovoj zastavi, uz jedino promijenjen natpis.[Prethodna stranica: Bosna i Hercegovina - političke zastave][FAME Glavna stranica][Indeks stranica][Abecedno kazalo][Kronološko kazalo][Šta je novo?][O FAME-u][Druge stranice o zastavama][Reakcije][This page is available in English too: Bosnia and Herzegovina - International Forces][Slijedeća stranica: Bosna i Hercegovina - ostale zastave]
The FAME. Copyright © 1996-2002 by Željko Heimer. Sva prava pridržana.