[Prethodna stranica: Bosna i Hercegovina - ostale zastave][FAME Glavna stranica][Indeks stranica][Abecedno kazalo][Kronološko kazalo][Šta je novo?][O FAME-u][Druge stranice o zastavama][Reakcije][This page is available in English too: Bosnia and Herzegovina - Flag Proposals 1997/1998][Slijedeća stranica: Hrvatska]

[banner]  

Primi e-mail
kada su ove
stranice osvježene?

[vexicro]

Flags of the World

Stranica kreirana: 26. rujna 1997.
Posljednja promjena: 17. svibnja 2016.
[The FAME - Flag and Arms of the Modern Era]
Ova stranica je u izradi! Linkovi i slike mogu nedostajati!
Podaci prikazani na ovoj stranici nisu nužno ispravni!

The FAME su stranice posvećene sustavnom i znanstvenom proučavanju zastava i grbova. Ti simboli često nose snažne političke i druge poruke. Prikazivanje takvih simbola ovdje ne znači da autor podržava ideje koje oni predstavljaju.
[NSK - Digital Archives] Ove stranice pohranjuju se u digitalnom arhivu NSK.

Bosna i Hercegovina - prijedlozi za zastavu 1997./1998.


Nakon Daytonskog sporazuma iz 1995. godine nastala je potreba za novom zastavom, budući da su bijelu zastavu s ljiljanima Srbi i Hrvati osjećali bošnjačkom, te je nisu htjeli prihvatiti kao zajednički simbol. Da bi pripremila prijedloge za nove državne simbole osnovana je Zajednička komisija za izradu državnog grba, zastave i himne. Nekoliko prijedloga koje je razmatrala Komisija prikazano je u medijima. Krajem 1997. Visoki je predstavnik intenzivirao radove na usvajanju zastave. U siječnju 1998. suradnji s veksilološkim stručnjacima (osobito treba spomenuti g. Josa Poelsa, Flag Institute, Londona) Ured Visokog predstavnika, osnovao je svoju komisiju (tzv. Westendorpova komisija) koja je izašla s tri radikalno nova i neutralna prijedloga. Iako se Parlament nije mogao dogovoriti i izabrati jedan od njih, Visoki je predstavnik, koristeći svoje zakonodavne ovlasti, nametnuo novu državnu zastavu zasnovanu na jednom od prijedloga, pri tome mijenjajući nijansu plave boje prema preporuci od FI-a. Izbor nove zastave bio je upravo na vrijeme da se ona prvi puta prikaže u svijetu na otvorenju Zimskih olimpijskih igara u Naganu 1998.


Vidi još:

Prijedlozi objavljeni u kolovozu 1997.


Trobojnica u češkom stilu

[Trobojnica u češkom stilu] [Prijedlog] 2:3~
Izvor: Tjednik br. 30/I, Zagreb, 19. rujna 1997.

Maslinova grančica

[Maslinova grančica] [Prijedlog] 2:3~
Izvor: Tjednik br. 30/I, Zagreb, 19. rujna 1997.

Zemljopisna karta

[Zemljopisna karta] [Prijedlog] 2:3~
Izvor: Tjednik br. 30/I, Zagreb, 19. rujna 1997.


Prijedlozi objavljeni u prosincu 1997.


Dijagonalna trobojnica s mapom i 10 zvjezdica

[Dijagonalna trobojnica s mapom i 10 zvjezdica] [Prijedlog] 1:2~
Izvori: Oslobodjenje decembar 1997.
Dnevni Avaz decembar 1997.

Prijedlozi koji su objavljeni u nekoliko sarajevskih tjednika su dijagonalne (i u jednom slučaju vodoravna) crveno-bijelo-plave trobojnice sa zemljopisnom kartom zemlje koja je okružena zvijezdama ili UN-ovim maslinovim grančicama. U ovom prijedlogu karta je plava obrubljena žutim i okružena s deset žutih zvijezda. Deset zvijezda se odnose na 10 kantona Federacije (iako nije jasno zašto bi oni bili značajni za zastavu cijele države).


Dijagonalna trobojnica s mapom i 12 zvjezdica

[Dijagonalna trobojnica s mapom i 12 zvjezdica] [Prijedlog] 1:2~
Izvori: Oslobodjenje decembar 1997.
Dnevni Avaz decembar 1997.

Vrlo sličan dizajna prethodnom prijedlogu razlikuje se samo po broju zvjezdica. Dvanaest zvjezdica su 12 europskih zvjezdica, budući je Europska zajednica budući cilj, a imala je i velik značaj pri donošenju mira u ratom poharanu zemlju.


Dijagonalna trobojnica s mapom i maslinovim grančicama

[Dijagonalna trobojnica s mapom i maslinovim grančicama] [Prijedlog] 1:2~
Izvori: Oslobodjenje decembar 1997.
Dnevni Avaz decembar 1997.

Na ovom prijedlogu karta je žuta sa zelenim rubom i okružena je zelenim maslinovim grančicama jednakog dizajna kao one na znaku UN-a. Ujedinjeni narodi imali su značajnu ulogu u dovođenju mira u zemlju.


Vodoravna trobojnica s mapom i maslinovim grančicama

[Vodoravna trobojnica s mapom i maslinovim grančicama] [Prijedlog] 1:2~
Izvori: Oslobodjenje decembar 1997.
Dnevni Avaz decembar 1997.

Ovaj prijedlog sastoji se od istih elemenata kao i prethodni, ali je trobojnica vodoravna. Sličan prijedlog prikazan je kao prijedlog zamjenika šefa civilne uprave međunarodnih snaga u Bosni i Hercegovini, Jaquesa Kleina, u "Globusu" 1997. Moguće je da se ovaj i prethodna tri prijedloga svi zasnivaju na Kleinovim prijedlozima. Svi ovi prijedlozi zabilježeni su i s izmijenjenim položajima crvenog i plavog polja.Prijedlozi objavljeni u siječnju 1998.


Trokut i zvijezde

[Trokut i zvijezde] [Prijedlog] 1:2 | 2:3
Izvori: OHR press statement, 12 January 1998
OHR press statement, 3 February 1998
http://www.ohr.int

Prva inačica prijedloga, koja je kasnije poslužila kao osnova za novousvojenu zastavu, sastoji se od svjetloplavog polja sa žutim jednakostraničnim pravokutnim trokutom čija jedna kateta se poklapa sa gornjim rubom zastave, a duž hipotenuze je u plavom polju red bijelih petokrakih zvijezda, od koji su najgornja i najdonja samo djelomično vidljive. Čini se da je ukupan broj zvijezda uvećan s 9 na 10 kod prihvaćenog prijedloga, ali broj zvijezda ionako nije značajan za simboliku zastave. Trokut zapravo predstavlja vrlo stiliziranu zemljopisnu kartu Bosne i Hercegovine, ali je ujedno i simbol snage i jednakosti. Zvijezde su jesna reference na Europsku zajednicu, to njihovo "ispadanje" iz zastave predstavlja nadu u neograničeni napredak. Ovaj prijedlog, zajedno s ostala dva, odbačen je 3. veljače 1998. u Parlamentu BiH. nakon toga je usvojena odlukom Visokog Predstavnika UN-a Carlosa Westerndorpa 4. veljače 1998. uz promjenu nijanse plave boje.


Pet pruga

[Pet pruga] [Prijedlog] 1:2 | 2:3
Izvori: OHR press statement, 12 January 1998
OHR press statement, 3 February 1998
http://www.ohr.int

Dizajn se sastoji od svjetloplavog polja s pet pruga, tri žute koje izlaze iz kopljenog ruba i ne dosežu slobodni kraj, i dvije bijele koje izlaze iz slobodnog kraja i ne dosežu do koplja. Dizajn simbolizira snagu suradnje, tri žute pruge mogu se vidjeti kao simboli tri bh. naroda dok dvije bijele trake mogu predstavljati dva entiteta zemlje.


Deset pruga

[Deset pruga] [Prijedlog] 1:2 | 2:3
Izvori: OHR press statement, 12 January 1998
OHR press statement, 3 February 1998
http://www.ohr.int

Treći prijedlog Westerdorpove komisije opet je na UN plavoj s ukupno deset pruga, pet žutih i pet bijelih, prve koje izlaze iz kopljenog ruba, a druge iz slobodnog kraja, a zajedno u sredini tvore oblik trokuta koji dočarava zemljopisnu kartu.[Prethodna stranica: Bosna i Hercegovina - ostale zastave][FAME Glavna stranica][Indeks stranica][Abecedno kazalo][Kronološko kazalo][Šta je novo?][O FAME-u][Druge stranice o zastavama][Reakcije][This page is available in English too: Bosnia and Herzegovina - Flag Proposals 1997/1998][Slijedeća stranica: Hrvatska]

[banner]  

Primi e-mail
kada su ove
stranice osvježene?

[vexicro]

Flags of the World

The FAME. Copyright © 1996-2016 by Željko Heimer. Sva prava pridržana.