[Prethodna stranica: Hrvatska - podjela u Austrougarskoj do 1886.][FAME Glavna stranica][Indeks stranica][Abecedno kazalo][Kronološko kazalo][Šta je novo?][O FAME-u][Druge stranice o zastavama][Reakcije][This page is available in English too: Croatia - subdivisions in Austria-Hungary until 1886 - Croatian counties][Slijedeća stranica: Hrvatska - podjela u Austrougarskoj do 1886. - Slavonske županije]

[Heimer:  

Primi e-mail
kada su ove
stranice osvježene?

[vexicro]

Flags of the World

Stranica kreirana: 9. svibnja 1997.
Posljednja promjena: 16. travnja 2016.
[The FAME - Flag and Arms of the Modern Era]
Ova stranica je u izradi! Linkovi i slike mogu nedostajati!
Podaci prikazani na ovoj stranici nisu nužno ispravni!

The FAME su stranice posvećene sustavnom i znanstvenom proučavanju zastava i grbova. Ti simboli često nose snažne političke i druge poruke. Prikazivanje takvih simbola ovdje ne znači da autor podržava ideje koje oni predstavljaju.
[NSK - Digital Archives] Ove stranice pohranjuju se u digitalnom arhivu NSK.

Hrvatska - podjela u Austrougarskoj do 1886. - Hrvatske županije


U hrvatskom kraljevstvu ustrojeno je šest, odnosno nakon 1786. godine, pet županija, čije su zastave sačuvane u muzejima ili su u suvremenim dokumentima zabilježene u upotrebi.


Vidi još:

Zagreb (Agram)

Sjedište: Zagreb

[Zagreb (Agram) ] [Dvostrana] 1:1
Prihvaćena: nakon 1759.
Izvor: Jelena Borošak-Marjanović: “Zastave kroz stoljeća, zbirka zastava i zastavnih vrpca Hrvatskog povjesnog muzeja”, Hrvatski povjesni muzej, Zagreb, 1996.

Na naličju ove zastave koja se čuva u HPM u štitu se nalazi slika Sv. Juraja koji ubija zmaja. Ispod je natpis: 'MDCCCXXXII.', vjerojatno godina (1832.) kada je zastava načinjena. Vjerojatno se ovdje radi o banderijskoj (vojnoj) zastavi.

Zagrebačka županija ustrojena je 17. srpnja 1759. godine, kada joj carica i kraljica Marija Terezija dodjeljuje i grb, o osnovi jednak današnjem grbu Zagrebačke županije, u zlatnom baroknom okviru i okrunjen zlatnom krunom. Povijesno, Zagrebačka županija zauzimala je veći prostor nego današnja Županija, osobito područja današnje Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije.Bjelovar (Belovar)

Sjedište: Bjelovar

Prihvaćena: nakon 1871.
Izvor: Jelena Borošak-Marjanović: “Zastave kroz stoljeća, zbirka zastava i zastavnih vrpca Hrvatskog povjesnog muzeja”, Hrvatski povjesni muzej, Zagreb, 1996.

Zastava je gotovo kvadratična trobojnica s tri trokutasta repa i s svjetloplavim četverokutom u sredini na kojem je prikazan županijski grb.

Bjelovarska županija je organizirana na razvojačenim dijelovima Vojne krajine, tzv. Varaždinska krajina, dijelovi Križevačke i Đurđevačke pukovnije.Rijeka (Fiume)

Sjedište: Rijeka

[Rijeka (Fiume)] [Normal] 1:1
Prihvaćena: 25. svibnja 1865.
Izvori: Jelena Borošak-Marjanović: “Zastave kroz stoljeća, zbirka zastava i zastavnih vrpca Hrvatskog povjesnog muzeja”, Hrvatski povjesni muzej, Zagreb, 1996.
Oštrić Goroslav: Monumenta heraldica, izbor iz heraldičke baštine primorsko-goranske županije, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeke, 2002.

Zastava je prikazana u akvarelu u spomen-zapisniku o svečanosti blagoslova zastave 1862. godine na Grobničkom polju.

Riječka županija je stvorena 1861. godine od dijelova bivše Severinske županije i predgrađa grada Rijeke, koji je ostao pod direktnom upravom mađarske krune.Križevci (Kreutz)

Sjedište: Križevci

[Križevci (Kreutz) ] [Normal] 2:3~
Prihvaćena: XVIII. stoljeće
Izvor: Jelena Borošak-Marjanović: “Zastave kroz stoljeća, zbirka zastava i zastavnih vrpca Hrvatskog povjesnog muzeja”, Hrvatski povjesni muzej, Zagreb, 1996.

Zastava je u obliku konjaničke zastave kakve su bile uobičajene u to vrijeme - crvena zastava u obliku lastinog repa s ovalnim amblemom naslikanim na obje strane. Na prednjoj strani amblem je na crvenoj podlozi kruna na tri zelena brijega iz koje izlazi bijeli dvostruki križ (tj. novi madžarski grb, za razliku od staro - bijelo-crvenih vodoravnih greda; oba zajedno sačinjavaju suvremeni madžarski grb) i natpis In hoc signo vinces (U ovom znaku ćeš pobijediti). Na drugoj strani zastave ovalni amblem je plave podloge s okrunjenim crnim dvoglavim orlom koji na prsima ima bijeli štit s inicijalima CVI (Karlo VI.). Duž ruba ovala ispisano je Deo Carolo VI patriae vexilum fidele inclitae nobilitatis comitatus Crisiensis (Božanskom Karlu VI. zastavu domovine po vjernosti čuveno plemstvo županije Križevačke).Varaždin (Warasdin)

Sjedište: Varaždin

[Varaždin (Warasdin) ] [Normal] 5:6~ [Reverse] [Varaždin (Warasdin) ]
Prihvaćena: 1778.
Izvori: Magdalena Lončarić: "Zastave Županije Varaždinske u Gradskom muzeju Varaždin" in Muzejski Vjesnik, Glasilo muzeja sjeverozapadne Hrvatske, Muzejsko društvo sjeverozapadne Hrvatske, br. 16/1993, pp. 84-84.
"I treći put - prvi", Varaždinske vijesti, 21.01.1993, str. 11.
Magdalena Lončarić: "Zastave Županije Varaždinske u Gradskom muzeju Varaždin", Varaždinski vjesnik, Varaždin, br. 2506, 27.01.1993, str. 6.
Magdalena Lončarić: "Dodjela županijskog grba", Varaždinske vijesti, 18.08.1993, str. 8.
Magdalena Lončarić: "Otpor mađarizaciji", Varaždinske vijesti, 25.08.1993, str. 8.

Zastavu je 1778. poklonio županiji njezin nasljedni župan Ivan Nepomuk Erdődy (1770-1784), kako je zabilježeno na latinskom natpisu na gornjoj prugi s prednje strane. Prikazuje njegov obiteljski grb, kojeg je carica Marija Terezija 1763. podijelila i za županijski grb. Zastava je od pet creveno-bijelih pruga s grbom naslikanim na pravokutnom polju uz koplje. Na reversu je umjesto grba ikona Majke Božje s Isusom. Zastava je bila na crveno-bijelo spiralno obojanom koplju s metalnim vrškom i s bijelom vrpcom.
Druga zastava izrađena je 1797, slična prethodnoj, ali sa samo tri crveno-bijelo-crvene pruge, također s grbom na prednjoj i ikonom na stražnjoj strani. Latinski natpis u dnu aversa govori da je te godine izrađena povodom opće insurekcije protiv Francuza.
Treća zastava izrađena je 1848. i korištena je nakratko tijekom revolucije. Ona je crveno-bijelo-plava trobojnica s novim županijskim grbom - u plavom tri brata, Čeh, Leh i Meh stoje na tri brijega i drže se za ruke. Natpis je na hrvatskom "BARJAK ŽUPANIJE VARAŽDINSKE 1848". Na reversu je opet ikona s natpisom "BUDI NAM POMOĆ". Uskoro su ranije dvije zastave ponovo vraćene u uporabu. Sve tri zastave čuvale su se u županijskoj zgradi do 1925. kada su prenesene u varaždinski Stari grad i konačno dospjele u gradski muzej u kojem se danas čuvaju.Severin, 1776 – 1786.

Sjedište: Severin

[Severin, 1776 – 1786.] [Normal] 1:1
Prihvaćena: XVIII. stoljeće
Izvori: Jelena Borošak-Marjanović: “Zastave kroz stoljeća, zbirka zastava i zastavnih vrpca Hrvatskog povjesnog muzeja”, Hrvatski povjesni muzej, Zagreb, 1996.
Oštrić Goroslav: Monumenta heraldica, izbor iz heraldičke baštine primorsko-goranske županije, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeke, 2002.

Zastava s kvadratnim polje od bijele svile, koja se čuva u HPM-u prilično je oštećena pa je nemoguće utvrditi da li je na njoj prikazan grb Severinske ili kasnije Riječke županije, budući da su grbovi vrlo slični. Budući da drugi izvori prikazuju zastavu Riječke županije na plavoj svili, onda je ova vjerojatno zastava Severinske županije, kao što je prikazana na rekonstrukciji ovdje.

Grb je podijeljen 1778. godine. Severinska županija rasformirana je 1786, a veći dio je uključen u novoosnovanu Riječku županiju. Zastava je dugo vremena korištena zajedno sa zastavom Riječke županije.[Prethodna stranica: Hrvatska - podjela u Austrougarskoj do 1886.][FAME Glavna stranica][Indeks stranica][Abecedno kazalo][Kronološko kazalo][Šta je novo?][O FAME-u][Druge stranice o zastavama][Reakcije][This page is available in English too: Croatia - subdivisions in Austria-Hungary until 1886 - Croatian counties][Slijedeća stranica: Hrvatska - podjela u Austrougarskoj do 1886. - Slavonske županije]

[Heimer:  

Primi e-mail
kada su ove
stranice osvježene?

[vexicro]

Flags of the World

The FAME. Copyright © 1996-2016 by Željko Heimer. Sva prava pridržana.