[Prethodna stranica: Bosna i Hercegovina - Republika Bosna i Hercegovina 1992. - 1998.][FAME Glavna stranica][Indeks stranica][Abecedno kazalo][Kronološko kazalo][Šta je novo?][O FAME-u][Druge stranice o zastavama][Reakcije][This page is available in English too: Bosnia and Herzegovina - Bosniak Flags of 1990's][Slijedeća stranica: Bosna i Hercegovina - hrvatske zastave iz 1990-ih]

[banner]  

Primi e-mail
kada su ove
stranice osvježene?

[vexicro]

Flags of the World

Stranica kreirana: 25. srpnja 1996.
Posljednja promjena: 17. svibnja 2016.
[The FAME - Flag and Arms of the Modern Era]
Ova stranica je u izradi! Linkovi i slike mogu nedostajati!
Podaci prikazani na ovoj stranici nisu nužno ispravni!

The FAME su stranice posvećene sustavnom i znanstvenom proučavanju zastava i grbova. Ti simboli često nose snažne političke i druge poruke. Prikazivanje takvih simbola ovdje ne znači da autor podržava ideje koje oni predstavljaju.
[NSK - Digital Archives] Ove stranice pohranjuju se u digitalnom arhivu NSK.

Bosna i Hercegovina - bošnjačke zastave iz 1990-ih
Vidi još:

Armija Bosne i Hercegovine

[Armija Bosne i Hercegovine] 1:2 ~
Prihvaćena: oko 1992.

Zastava se zasniva na tadašnjoj narodnoj zastavi Bosne i Hercegovine, s dodanim mačevima i poljem s ispisanim imenom Armije. Mnogo različitih inačica korišteno je neslužbeno, uglavnom zelene zastave s polumjesecom i zvijezdom i različitim natpisima na arapskom. Nije bilo neobično da postrojbe koriste i državne zastave Pakistana ili Mauritanije.Stranka demokratske akcije, SDA, 1990.

[Stranka demokratske akcije, SDA, 1990.] ?
Prihvaćena: oko 1990.
Napuštena: 1991.

Rana zastava SDA je bila slična izraelskoj (ili zastavi Sjevernog Cipra) - bijela s dvije zelene pruge blizu gornjeg i donjeg ruba zastave i sa zelenim polumjesecom između njih. Nakon 1991. zastavu je zamijenila bošnjačka zastava ili zastava stranke sa sivim (srebrnim) natpisom SDA.Bošnjaci

[Bošnjaci] 1:2 ~
Prihvaćena: oko 1992.

Zastava Bošnjaka je zeleno-bijelo-zelena sa širom bijelom trakom u kojoj se nalazi ocrtani zeleni polumjesec. Zastava se i danas koristi kao zastava Bosanski Muslimana (tj. Bošnjaka).Zapadna Bosna

[Zapadna Bosna] [Okomita] 1:2 [Zapadna Bosna]
Prihvaćena: oko 1993. ?
Napuštena: 5.8.1995 ?
Izvor: Zastava u zbrici g. Maldena Vukuše ponduđena za otkup Hrvatskom povijesnom muzeju u veljači 2004; ljubaznošću Jelene Borošak-Marijanović.

Zastava je izrađena od jednostruke bijele sintetičke tkanine (poliester) dimenzija oko 300x150 cm, u središnjem dijelu je amblem izveden tehnikom dvobojnog sitotiska. Amblem, vjerojatno grb autonomne pokrajine, sastoji se od tadašnjeg grba Bosni i Hercegovine ispred mreže kružnih linija (inspirirane znakom UN-a?) u vijencu od lišća i s plavom vrpcom u dnu na kojoj je bijeli natpis "AP ZAPADNA BOSNA". Iznad štita je plavi natpis "REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA".


Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna, 1993. – 1995.

[Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna, 1993. – 1995.] [Normal] 1:2 ?
Prihvaćena: nakon rujna 1993.
Napuštena: 26. srpnja 1995.
Izvor: Jaume Olle's Electronical Bulletin of Vexillology from Catalonia

Zastava se zasniva na tadašnjoj zastavi Bosne i Hercegovine, pčela simbolizira napredak. Zastava nije potvrđena u lokalnim izvorima, ali još neki veksilološki izvori spominju slične zastave Zapadne Bosne.

Zapadna Bosna je bila enklava u sjeverozapadnom dijelu BiH, okružena teritorijem pod srpskim nadzorom u B& i Hrvatskoj, oko grada Bihaća i Velike Kladuše. Lokalni političar i biznismen Fikret Abdić je uspio održati neosvojeno područje (uglavnom naseljeno Bošnjacima), trgujući sa svim zaraćenim stranama, i zadržavajući neku vrstu neutralnosti. U odlučujućem trenutku 1995. g. pred samu hrvatsku ofenzivu koja je dovela do oslobođenja Krajine i velikih područja u BiH, Abdić je povezao svoju pokrajinu sa Srbima i u srpnju proglasio nezavisnost od sarajevske vlasti. Zbog jake ofenzive, ova država je trajala samo nekih deset dana.


Republika Zapadna Bosna, 1993. – 1995.

[Republika Zapadna Bosna, 1993. – 1995.] [Normal] 1:2
Prihvaćena: 26. srpnja 1995.
Napuštena: 5. kolovoza 1995.
Izvor: Jaume Olle's Electronical Bulletin of Vexillology from Catalonia

Zastava Republike koja je proglašena u zadnjim danima zapadnobosanske autonomije je navodno promijenila neka plava područja s ranije zastave u zelena. Nema potvrda iz lokalnih izvora.


Narodna zaštita Zapadne Bosne

[Narodna zaštita Zapadne Bosne]
[Okomita] 1:2 ~

Prihvaćena: oko 1993. ?
Izvor: dokumentarni prilog o Fikretu Abdiću, HRT 28. 04. 2001.

Zastava obrambenih snaga koje je organizirala Zapadna Bosna sastojala se od bijelog polja s jednostavnim amblemom okuženim natpisom.[Prethodna stranica: Bosna i Hercegovina - Republika Bosna i Hercegovina 1992. - 1998.][FAME Glavna stranica][Indeks stranica][Abecedno kazalo][Kronološko kazalo][Šta je novo?][O FAME-u][Druge stranice o zastavama][Reakcije][This page is available in English too: Bosnia and Herzegovina - Bosniak Flags of 1990's][Slijedeća stranica: Bosna i Hercegovina - hrvatske zastave iz 1990-ih]

[banner]  

Primi e-mail
kada su ove
stranice osvježene?

[vexicro]

Flags of the World

The FAME. Copyright © 1996-2016 by Željko Heimer. Sva prava pridržana.