[Prethodna stranica: Hrvatska - neslužbene zastave][FAME Glavna stranica][Indeks stranica][Abecedno kazalo][Kronološko kazalo][Šta je novo?][O FAME-u][Druge stranice o zastavama][Reakcije][This page is available in English too: Croatia - Flag Proposals][Slijedeća stranica: Hrvatska - Katolička crkva]

[Heimer:  

Primi e-mail
kada su ove
stranice osvježene?

[vexicro]

Flags of the World

Stranica kreirana: 30. lipnja 1996.
Posljednja promjena: 20. prosinca 2020.
[The FAME - Flag and Arms of the Modern Era]

The FAME su stranice posvećene sustavnom i znanstvenom proučavanju zastava i grbova. Ti simboli često nose snažne političke i druge poruke. Prikazivanje takvih simbola ovdje ne znači da autor podržava ideje koje oni predstavljaju.
[NSK - Digital Archives] Ove stranice pohranjuju se u digitalnom arhivu NSK.

Hrvatska - prijedlozi za zastavu


Ovdje su prikazani neki prijedlozi za zastavu Republike Hrvatske koji su objavljeni u medijima.


Vidi još:

Prijedlozi Martinovića, 1990.

[Prijedlozi Martinovića, 1990.] [Prijedlog] [Prijedlozi Martinovića, 1990.]
Dizajn: Stjepo Martinović, novinar iz Zagreba
Izvor: Stjepo Marinović: "Državni simboli: A sada - Redizajn Hrvatske", Vjesnik, 08.07.1990.

Martinović je predložio redizajn tradicionalne trobojnice iz 1848., koja je dobivena spajanjem crveno-bijele dvobojnice središnje Hrvatske i bijelo-plave Slavonije, da se ponovo učini tako da se dvije bijele trake ne preklope, već da središnja pruga bude dvostruke širine. Središnja pruga sadržavala bi kod svečane (državne) zastave i državni grb, koji bi bio sastavljen od hrvatskog šahiranog štita, s "otvorenim" rubnim središnjim poljima, koja otvaraju razmak u obliku križa između vanjskih štitova Dalmacije, Duborvnika, Istre i Slavonije.Prijedlozi Ljubičića, 1990.

[Prijedlozi Ljubičića, 1990.] (1) [Prijedlog] 1:2
[Prijedlozi Ljubičića, 1990.] (2) [Prijedlog] 1:2
Dizajn: Boris Ljubičić, akademski slikar i grafičar iz Zagreba
Izvori: Boris Ljubičić: "Zastava: Dizajn Domovine - Renomirani dizajner ponudio je svoje viđenje hrvatske zastave", Danas, 21.08.1990. str. 75.
Globus, weekly political magazine, Zagreb, 1999.
Večernji list, dayly newspapers, Zagreb, 1999.
Correspondence with B. Ljubičić, 2003.

Boris ljubičić pokrenuo je 1990. u Danasu niz članaka koji raspravljaju o mogućem dizajnu nove hrvatske zastave. Predložio je zastavu zasnovanu za šahovskim poljima crvene, bijele i plave boje. Autor nikada nije odustao od ideje i neprestano, katkad s više, a katkad s manje publiciteta i dalje promovira ovaj dizajn u sklopu svojeg projekta novog vizualnog identiteta Republike Hrvatske. Ovaj dizajn je korišten i u propagandnom spotu HRT u vezi izbora za Zastupnički doma Sabora 2000. i izbora za Gradsku skupštinu Grada Zagreba.
Istodobno predložio je i crveno-bijelo-plavu dvobojnicu čija je bijela pruga izrađena stilizirano valovito. Objavljena ilustracija prikazuje i crnu tanku mrežu, koja možda i nije bila dio zamišljenog dizajna. U svakom slučaju, kasnije je politička stranka HNS usvojila ovaj dizajn (bez mreže) za svoju stranačku zastavu.Prijedlog Mažuranića, 1990.

[Prijedlog Mažuranića, 1990.] [Prijedlog] 3:5
Dizajn: Krsto Anton Mažuranić, pisac iz Samobora
Izvor: R. B.: "Zastava (II): Pravila su jasna - U povijesnim dimenzijama estetika nije u pravom planu", Danas, 28.08.1990. str. 73.

Prema članku, Mažuranić je ovja prijedlog i formalno Ustavnoj komisiji Republike Hrvatske te ga je objavio u medijima. Zastava je trobojnica crveno-bijelo-plavo s bijelo-crvenom šahovnicom 5×5 u uglu koja prekriva prve dvije pruge. Veći broj kasnijih rasprava u Danasu smatra ovoj rješenje kao najprihvatljivije, koje na najbolji način "organski povezije grb i zastavu".Prijedlozi Gotovca, 1990.

[Prijedlozi Gotovca, 1990.] (1) [Prijedlog] 10:19
[Prijedlozi Gotovca, 1990.] (2) [Prijedlog] 10:19
Dizajn: Tomislav Gotovac, filmski i konceptualni umjetnik iz Zagreba
Izvor: R. B.: "Zastava (III): Posebnost je nužnost - Prijedlozi koje donosimo izmiču zamkama dnevne politike", Danas, 04.09.1990. str. 73.

Prijedlog Gotovca je usmeno izložen, a prikazan je u interpretaciji redakcije Danasa. Prvo prijedlog su kvadratna šahirana polja u pet redova, popunjena koliko je potrebno po dužini zastave, što ostavlja slobodni stupac "nedovršenim", dok drugi zadržava tradicionalnih 5×5 polja izduženih pravokutnika.Prijedlozi Popovića, 1990.

[Prijedlozi Popovića, 1990.] (1) [Prijedlog] 5:9
[Prijedlozi Popovića, 1990.] (2) [Prijedlog] 5:9
[Prijedlozi Popovića, 1990.] (3) [Prijedlog] 5:9
Dizajn: Danijel Popović, grafički dizajner iz Zagreba
Izvor: R. B.: "Zastava (III): Posebnost je nužnost - Prijedlozi koje donosimo izmiču zamkama dnevne politike", Danas, 04.09.1990. str. 73.

Popović je predstavio varijacije ili "kritike" Mažuranićevog prijedloga, koje mu se "graički čine optimalnijim", pomicanjem šahiranog polja u ugao koji prekriva samo crvenu prugu. U drugom prijedlogu šahirano je polje postavljeno u sredinu crvene pruge, dok donji red ulazi u bijelu, što naziva "neortodoksnom varijantom". Treći ima šahirano polje iz drugoga ukošeno.Prijedlog Turkovića, 1990.

[Prijedlog Turkovića, 1990.] [Prijedlog]
Dizajn: Davor Turković, Zagreb
Izvor: R. B.: "Zastava (IV): Krojački sindrom - Podudarnost s nizozemskom zastavom nije samo naš problem", Danas, 11.09.1990. str. 74-75.

Turković je predložio da se šahirani kvadrat (ili grb) smjesti u sredinu trobojice, tako da prvi i zadnji red ulaze u crvenu i plavu prugu, a obrubljen žutom linijom.Prijedlozi Buzolića-Stegua, 1990.

[Prijedlozi Buzolića-Stegua, 1990.] (1) [Prijedlog] 2:3
[Prijedlozi Buzolića-Stegua, 1990.] (2) [Prijedlog] 2:3
Dizajn: Vladimir Buzolić Stegu, grafički dizajner iz Zagreba
Izvor: R. B.: "Zastava (IV): Krojački sindrom - Podudarnost s nizozemskom zastavom nije samo naš problem", Danas, 11.09.1990. str. 74-75.

Buzolić Stegu predložio je slično rješenje s kvadratnim ili štitolikim šahiranim poljem koje ulazi u crveno i plavo polje. Državna bi zastava, po njemu, trebala imati umjesto bijelih, srebrna polja šahovnice. Predsjednička bi bila takva u kvadratnoj formi sa srebrnim resama.Prijedlozi Majstorovića i Maleševića, 1990.

[Prijedlozi Majstorovića i Maleševića, 1990.] (1) [Prijedlog] 3:5
[Prijedlozi Majstorovića i Maleševića, 1990.] (2) [Prijedlog] 3:5
[Prijedlozi Majstorovića i Maleševića, 1990.] (3) [Prijedlog] 3:5
Dizajn: Ivan Majstorović i Boris Malešević, design studio "Free"
Izvor: R. B.: "Zastava (IV): Krojački sindrom - Podudarnost s nizozemskom zastavom nije samo naš problem", Danas, 11.09.1990. str. 74-75.

Majstrorović i Malešević predložili su kosu trobojnicu, bez šahovnice, ili sa šahovnicom u sredini ili uz koplje.Prijedlog Kuljiša, 1990.

[Prijedlog Kuljiša, 1990.] [Prijedlog]
Dizajn: Denis Kuljiš, novinar iz Zagreba
Izvor: R. B.: "Zastava (IV): Krojački sindrom - Podudarnost s nizozemskom zastavom nije samo naš problem", Danas, 11.09.1990. str. 74-75.

Kuljiš je predlagao jednostavnu trobojnicu crven-bijeli-plavi bez ikakvih oznaka. Za grb predložio je grb s krova crkve sv. Marka u Zagrebu, trojedni grb Hrvatske, Dalmacije i Slavonije.Prijedlozi Kršića, 1990.

[Prijedlozi Kršića, 1990.] [Prijedlog] 3:5 [Prijedlozi Kršića, 1990.]
[Prijedlozi Kršića, 1990.] [Prijedlozi Kršića, 1990.]
Dizajn: Dejan Kršić, dizajner iz Zagreba
Izvor: "Zastava (V): Razlike optike i geometrije - Mali pomaci elemenata zastave mogu ukazivati na strogost ili pak tolerantnost", Danas, 18.09.1990. str. 74-76.

Kršić smatra da bi se razlika od nizozemske i drugih sličnih trobojnica napravila proširenjem bijele pruge, a da bi zastava imala po dvije varijante, sa (državna) i bez (civilna) polja šahovnice.Prijedlog Raosa, 1990.

[Prijedlog Raosa, 1990.] [Prijedlog] 5:9
Dizajn: Predrag Raos, pisac iz Zagreba
Izvor: "Zastava (V): Razlike optike i geometrije - Mali pomaci elemenata zastave mogu ukazivati na strogost ili pak tolerantnost", Danas, 18.09.1990. str. 74-76.

Raos je htio organski povezati šahovnicu i trobojnicu, sljedeći postavke Mažuranića, rotiranjem šahovnice i promjenom širine bijele pruge.Prijedlog Jevšovara, 1990.

[Prijedlog Jevšovara, 1990.] [Prijedlog] 1:2
Dizajn: Marijan Jevšovar, akademski slikar iz Zagreba
Izvor: "Zastava (V): Razlike optike i geometrije - Mali pomaci elemenata zastave mogu ukazivati na strogost ili pak tolerantnost", Danas, 18.09.1990. str. 74-76.

Jevšovar ukazuje na kompozicijsku potrebu da se kvadrat kombinira sa zakrtivljenim elementima, slično najstarijem pečatu koji prikauje šahirani grb, te predlaže smještaj šahovnice na bijelom disku uz koplje, radi boljeg optičkog učinka.Prijedlog Grgića, 1990.

[Prijedlog Grgića, 1990.] [Prijedlog] 3:5
Dizajn: Antonio Grgić, Koprivnica
Izvor: korespondencija s autorom, 18.12.2020.

Grgić piše o svojem prijedlogu: "Kada je rasprava o tome bila aktualna, to rješenje sam poslao u redakcije dnevnog tiska, ali koliko znam nije izazvala interes. ... Ideja je bila zadržavanje obaveznog tradicionalnog minimuma u obliku trobojnice, ali uvođenje dinamičkog elementa koji uvodi progresivni element snažnog gibanja naprijed. Time se izbjegava statičnost rješenja sa klasičnim grbom postavljenim u sredini. Zastava bi bila jedinstvenog dizajna, a nedirektna inspiracija je naravno češka zastava."[Prethodna stranica: Hrvatska - neslužbene zastave][FAME Glavna stranica][Indeks stranica][Abecedno kazalo][Kronološko kazalo][Šta je novo?][O FAME-u][Druge stranice o zastavama][Reakcije][This page is available in English too: Croatia - Flag Proposals][Slijedeća stranica: Hrvatska - Katolička crkva]

[Heimer:  

Primi e-mail
kada su ove
stranice osvježene?

[vexicro]

Flags of the World

The FAME. Copyright © 1996-2020 by Željko Heimer. Sva prava pridržana.