[Prethodna stranica: Hrvatska - ostale zastave][FAME Glavna stranica][Indeks stranica][Abecedno kazalo][Kronološko kazalo][Šta je novo?][O FAME-u][Druge stranice o zastavama][Reakcije][This page is available in English too: Croatia - Unofficial Flags][Slijedeća stranica: Hrvatska - prijedlozi za zastavu]

[Heimer:  

Primi e-mail
kada su ove
stranice osvježene?

[vexicro]

Flags of the World

Stranica kreirana: 30. lipnja 1996.
Posljednja promjena: 16. travnja 2016.
[The FAME - Flag and Arms of the Modern Era]

The FAME su stranice posvećene sustavnom i znanstvenom proučavanju zastava i grbova. Ti simboli često nose snažne političke i druge poruke. Prikazivanje takvih simbola ovdje ne znači da autor podržava ideje koje oni predstavljaju.
[NSK - Digital Archives] Ove stranice pohranjuju se u digitalnom arhivu NSK.

Hrvatska - neslužbene zastave


Tijekom povijesti postoji čitav niz hrvatskih zastava koje nikada nisu bile službene, bilo da su napravljene u domaćoj radinosti ad hoc za neku posebnu priliku ili su masovno izrađivane. Neke od njih su prikazane ovdje.


Vidi još:

Neslužbena inačica 1

[Neslužbena inačica 1] [De facto]

Trobojnica s grbom Trojednog Kraljevstva (Hrvatske, Dalmacije i Slavonije) koristi se od 1848. godine u mnogim varijantama.


Neslužbena inačica 2

[Neslužbena inačica 2] [De facto]

Trobojnica s grbom koji uz grbove Trojedne kraljevine sadrži i grb Bosne korištena je od sredine 1930-ih od strane desnih političkih skupina, ali i kao zastava društva Hrvatski Domobran u Sjedinjenim Američkim Državama.


Neslužbena inačica 3

[Neslužbena inačica 3] [De facto]

Trobojnica s velikim šahiranim štitom postala je popularna nakon 1945. godine među hrvatskim emigrantima u inozemstvu, a grb je izrađivan u mnogo pojedinačnih varijanti.


Neslužbena inačica 4

[Neslužbena inačica 4] [De facto]

Trobojnica s jednostavnim grbom u sredini bijele pruge koristi se povremeno već gotovo od 1848. godine, a ponovo je postala popularna kasnih 1980-ih i 1990. godine, a osobito ju preferiraju desno orijentirane stranke te Hrvati u inozemstvu (osobito u Bosni i Hercegovini).


Neslužbena inačica 5

[Neslužbena inačica 5] [De facto]

Trobojnica sa štitom nadvišenim s trobojnom vrpcom viđana je u upotrebi u Zagrebu ranih 1990-ih, vjerojatno je uvezena iz inozemstva prije proglašenja nezavisnosti.Navijačke zastave


Navijačka zastava 1996.

[Navijačka zastava 1996.] [De facto]

Šahirana zastava s jednim ponovo šahiranim poljem korištena je tijekom Europskoh nogometnog prvenstva u Engleskoj 1996. godine.


Navijačka zastava 1998.

[Navijačka zastava 1998.] [De facto]

Hrvatska trobojnica sa šahiranim gornjim i donjim rubom korištena je kao navijačka zastava tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Francuskoj 1998. godine. Prikazana je i na poštanskoj marci izdanoj iste godine povodom uspjeha hrvatske repreztentacije na prvenstvu.


Navijačka zastava 2008.

[Navijačka zastava 2008.] [De facto]

Tijekom Euroskog nogometnog prvenstva 2008. godine održanog u Austriji i Švicarskoj, komercijalne su kompanije (uglavnom izdavači novina) promovirali tzv. "navijačku zastavu", koja je heraldičkim rječnikom grbovna zastava Hrvatske, odnosno sastoji se od crvenih i bijelih šahiranih polja. Korišteni su uzorci u nekoliko varijanti. Ovdje prikazan sastoji se od 5×10 polja, prodavan je u veličini 50×100 cm. Slična je zastava prodavana kao zastava za automobilske prozore, veličine oko 30×45 cm, sa 4×6 kvadrata (u prvome crvenom kvadratu nalazio se logo novina Večernji list) i još jedna inačica sa oko 6×10 kvadrata. Uz svaku od tih inačica u pravilu je dolazila i odgovarajuća hrvatska nacionalna zastava.
Ponešto drugačija varijanta s bijelim polje u sredini uokvirenim s dva reda crveno bijelih kvadrata duž rubova, ukupno oko 10x20, s plavim slovima trodimenzionalnog efekta, u gronjem dijelu preko kvadrata HRVATSKA, a preko donjeg ruba CROATIA; u bijelom je središnjem dijelu ponekad dodan loko Hrvatskog nogometnog saveza, a češće je jednostavno ostavljen praznim.[Prethodna stranica: Hrvatska - ostale zastave][FAME Glavna stranica][Indeks stranica][Abecedno kazalo][Kronološko kazalo][Šta je novo?][O FAME-u][Druge stranice o zastavama][Reakcije][This page is available in English too: Croatia - Unofficial Flags][Slijedeća stranica: Hrvatska - prijedlozi za zastavu]

[Heimer:  

Primi e-mail
kada su ove
stranice osvježene?

[vexicro]

Flags of the World

The FAME. Copyright © 1996-2016 by Željko Heimer. Sva prava pridržana.