[Prethodna stranica: Republika Srpska - gradovi i općine, VII. dio (T-Z)][FAME Glavna stranica][Indeks stranica][Abecedno kazalo][Kronološko kazalo][Šta je novo?][O FAME-u][Druge stranice o zastavama][Reakcije][This page is available in English too: Brcko District][Slijedeća stranica: Bosna i Hercegovina - povijesne zastave]

[banner]  

Primi e-mail
kada su ove
stranice osvježene?

[vexicro]

Flags of the World

Stranica kreirana: 14. kolovoza 2000.
Posljednja promjena: 13. ožujka 2015.
[The FAME - Flag and Arms of the Modern Era]

The FAME su stranice posvećene sustavnom i znanstvenom proučavanju zastava i grbova. Ti simboli često nose snažne političke i druge poruke. Prikazivanje takvih simbola ovdje ne znači da autor podržava ideje koje oni predstavljaju.
[NSK - Digital Archives] Ove stranice pohranjuju se u digitalnom arhivu NSK.

Brčko Distrikt

Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine


Oblast Brčkog ostala je izvan entitetskog ustroja postdejtonske Bosne i Hercegovine, a njezin se status rješavao međunarodnom arbitražom. U aneksu konačne odluke arbitraže određuje se u točki 11: "Skupština Distrikta određuje sve simbole Distrikta, s tim da oni moraju biti neutralni u političkom i etničkom smislu i da ih mora odobriti Supervizor. Distrikt neće imati drugu zastavu osim zastave Bosne i Hercegovine. Na teritoriji Distrikta se mogu isticati zastave oba entiteta, ali se ne smije isticati zastava jednog entiteta ukoliko se pod istim uvjetima ne ističe i zastava drugog." (Arbitražni tribunal za spor oko međuentitetske granice u oblasti Brčko, Konačna odluka: Aneks, 5. ožujka 1999.) Statut konačno usvojen u prosincu 1999. definira Brčko kao jedinstvenu administrativnu jedinicu lokalne samouprave koja je pod suverenitetom Bosne i Hercegovine. Članak 3. Statuta propisuje "Distrikt nema drugi stijeg i grb izuzev stijega i grba Bosne i Hercegovine." (Statut Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, 7. prosinca 1999., http://www.ohr.int ).


Vidi još:

Brčko, oko 1993

Zastava nepoznata. [Brčko, oko 1993]
Prihvaćena: oko 1993.
Napuštena: oko 1995.
Izvor: Opština Brčko, www.brcko.com, 1997.

Grb koji je koristila srpska uprava općine Brčko imala je crveno-plavo-bijelu srpsku trobojnicu raspoređenu tako da prikazuje zemljopisnu kartu područja Brčkog, na kojoj plava boja predstavlja ušće rijeke Brke u Savu. Značaj Brčkog kao riječne luke prikazan je sidrom, koje je kombinirano sa četiri slova S iz srpskog grba. Nakon uvođena međunarodne uprave nakon Daytonskog sporazuma 1995. godine upotreba ovog grba je (trebala) prestati.Brčko, oko 1980.?

Zastava nepoznata. [Brčko, oko 1980.?]
Prihvaćena: ?

Brčko je koristilo plavi grb s prikazom zgrade gradske uprave iznad valovitih linija i ispisanog imena grada. Sličan grb korišten je prije 1990-ih, a ponekad se i neslužbeno koristi i nakon 1999., no stvarni status ovog grba nije jasan.[Prethodna stranica: Republika Srpska - gradovi i općine, VII. dio (T-Z)][FAME Glavna stranica][Indeks stranica][Abecedno kazalo][Kronološko kazalo][Šta je novo?][O FAME-u][Druge stranice o zastavama][Reakcije][This page is available in English too: Brcko District][Slijedeća stranica: Bosna i Hercegovina - povijesne zastave]

[banner]  

Primi e-mail
kada su ove
stranice osvježene?

[vexicro]

Flags of the World

The FAME. Copyright © 1996-2015 by Željko Heimer. Sva prava pridržana.