[Prethodna stranica: Srbija][FAME Glavna stranica][Indeks stranica][Abecedno kazalo][Kronološko kazalo][Šta je novo?][O FAME-u][Druge stranice o zastavama][Reakcije][This page is available in English too: Serbia - Communities][Slijedeća stranica: Srbija, Prvi srpski ustanak 1804. - 1813.]

[Zastave i grbovi Srbije]  

Primi e-mail
kada su ove
stranice osvježene?

[vexicro]

Flags of the World

Stranica kreirana: 2. srpnja 2001.
Posljednja promjena: 25. prosinca 2007.
[The FAME - Flag and Arms of the Modern Era]
Ova stranica je u izradi! Linkovi i slike mogu nedostajati!
Podaci prikazani na ovoj stranici nisu nužno ispravni!

The FAME su stranice posvećene sustavnom i znanstvenom proučavanju zastava i grbova. Ti simboli često nose snažne političke i druge poruke. Prikazivanje takvih simbola ovdje ne znači da autor podržava ideje koje oni predstavljaju.
[NSK - Digital Archives] Ove stranice pohranjuju se u digitalnom arhivu NSK.

Srbija - općine
Vidi još:

Arilje

[Arilje] [Normal] 1:1
Prihvaćena: 1998.
Izvor: Infomacija Ivan Sarajčić, Beograd, 1999.

Grbovna zastava Arilja, u zapadnoj Srbiji, sastoji se od štita s križem Sv. Ahilija - zaštitnika stare crkve u Arilju. Plavo rudo predstavlja rijeke Rzavu i Moravicu.Beograd

[Beograd] [Normal] 1:1
Prihvaćena: 1997.
Izvor: Slika Jorge Hurtado, 1999.

Čukarica

[Čukarica] [Normal] 1:1
Prihvaćena: 1997.
Izvor: Infomacija Ivan Sarajčić, Beograd, 1999.

Grbovna zastava Čukarice predložilo je 1994 Srpsko heraldičko društvo. Elementi zastave prikazuju rijeku Savu, brdoviti teren, industriju (oblik ruba zastave) i poljoprivredu (snopovi pšenice).


Lazarevac

[Lazarevac] [Normal] 1:1 [Lazarevac]
Prihvaćena: oko 2000.
Izvor: Informacija Ivan Sarajčić, 01.09.2003.
Slika grba www.lazarevac.co.yu 01.09.2004.

Zastava Lazarevca je bijela s bijelim križem na okomitoj crvenoj traci između dva crvena ljiljana, te u sredini štitićem vodoravno podijeljenim u zeleno i crno sa srebrnom crkvom. Crkva Sv. Dimitrija je najveća u općini. Zelena i crna odnose se na rudarstvo koje ima važnu ulogu. Osnova grba (bez štitića) je povijesni grb, kakav mu je propisivan u srednjovjekovnim grbovnicima, Lazara Hrebeljanovića - kneza Lazara, po kojem je grad prozvan. Kao i mnogi drugi suvremeni srpski gradski grbovi, i grb Lazarevca postoji u tri stupnja: veliki kao na slici, srednji sa štitom, krunom i natpisom, te mali koji se sastoji samo od štita.


Lazarevac, oko 1990.

Zastava nepoznata. [Lazarevac, oko 1990.]
Prihvaćena: ?
Napuštena: oko 2000.
Izvor: Informacija dipl. ing. Stjepan Heldrih, http://www.lazarevac.co.yu

Grb Lazarevca pokazuje da se radi o rudarskom kraju, rudarskim čekićima i kotačem ugljenokopača.


Mladenovac

[Mladenovac] [Normal] 1:1 [Mladenovac]
Prihvaćena: 15. svibnja 2002.
Izvor: korespondencija D. Acović, 17. 05. 2002.
Dizajn: ideja otac Aleksej von Biron, dizajn Dragomir Acović

Grb u plavom polju sadrži nakovanj, zlatni hrastov trolist i dvije zlatne vaze iz kojih istječe voda koja čini srebrnu gredu. Na zlatnoj zidanoj kruni sjedi golub raširenih krila sa zlatnim nimbusom i sa crvenim križem. Čuvari grba stoje na zelenom travnatom podnožju, s desna bijeli konj pod punom opremom s bijelim prekrivačem na kojem je crveni dvoglavi orao i drži zastavu grada Beograda, a s lijeva crveni jelen zlatnih rogova i papaka proboden zlatnom strelicom drži zastavu Mladenovca. U podnožju su prekriženi tobolac koji nosi oznaku bijelog dvoglavog orla i zlatne strelice.
Zastava je kvadratna, plava sa zlatnim hrastovim trolistom i bijelom vodoravnom trakom blizu donjeg ruba. Kao što je suvremena praksa u srbijanskoj heraldici, zastava se sastoji od pojednostavljenih elemenata iz grba.


Novi Beograd

[Novi Beograd] [Normal] 1:1 [Novi Beograd]
Prihvaćena: 11. srpnja 2003.
Izvor: Infomacija Ivan Sarajčić, Beograd, 2003. temeljena na stranicama www.novibeograd.org.yu

Veliki grb sadrži obrnute rašlje kao prikaz utoka Save u Dunav. Stari Beograd prikazan je svojim grbom u dnu, a novonaseljena područja preko rijeka bijelim skraćenim štapovima u crvenom. Čuvari grba su lastavice kao simboli novog naseljavanja, koje drže zastave Beograda i Novog Beograda. Zlatna zidana kruna s četiri merlona znak je velikog mjesta. Srednji grb sastoji se od štita i krune, dok je mali grb samo štit. Zastava je crvena s grbovnom zastavom Beograda u uglu i tri bijela skraćena štapa u dnu slobodnog kraja.


Obrenovac

[Obrenovac] [Normal] 1:1 [Obrenovac]
Prihvaćena: 2003.
Izvor: Informacija i slika grba Dragomir Acović, Beograd, 2004.

Zastava Obrenovca je crvena s bijelim križem i u bijelom pravokutniku preko sredine plava čamac s jedrom.


Palilula

[Palilula] [Normal] 1:1 [Palilula]
Prihvaćena: 7. lipnja 2006.
Izvor: Skupština opštine Palilula, Novosti, 07.06.2006.
Info i slika zastave Ivan Sarajčić, Beograd, 04.08.2006

Općina Palilula je usvojila nove simbole temeljene na prethodnim. Grb je razdjeljen i gore raskoljen, u prvom u crvenom zlatna lula, u drugom u plavom zlatna crkva i u trećem u srebrnom zlatni paviljon s ključem in datumom 1830. Čuvari grba su Sv. Marko apostol i evangelist i Sv. Stjepan, provmučenik i arciđakon, koji drže zastave Boegrada i Palilule. Stoje na zelenom brijegu s vrpcom na kojoj su ispisana imena općine i svetaca. Zastava je kvadratna grbovna zastava. Osim velikog grba, usvojen je i srednji i mali grb.


Palilula, - 2006.

Bez zastave. [Palilula, - 2006.]
Izvor: Info i slika Milan Heldrih, 24.04.2005.

Raniji grb Palilule je bio razdjeljen i gore raskoljen, u prvom u crvenom zlatna lula, u drugom u plavom zlatna crkva i u trećem u srebrnom zlatni paviljon s ključem te natpis ćirilicom Palilula-Beograd. Zastava nije bila usvojena.


Rakovica

[Rakovica] [Normal] 1:1
Prihvaćena: 1998.
Izvor: Infomacija Ivan Sarajčić, Beograd, 1999.

Grbovna zastava Rakovice je plava sa srebrnom crkvom Sv. Paraskeve sa crvenim zaglavljem u kojem je zlatni križ i plavim potokom obrubljenom srebrnim u podnožju. Potok nosi isto ime kao i općina.


Stari Grad

[Stari Grad] [Normal] 1:1
Prihvaćena: ?
Izvor: Infomacija Ivan Sarajčić, Beograd, 1999.

Grbovna zastava Starog Grada razdijeljena je vodoravno, gore na crveno polju bijela kula, sa svake strane na podestu zlatni dvostruki križ s prekriženim krajevima; dolje šest bijelo-crvenih vodoravnih pruga.


Voždovac

[Voždovac] [Normal] 1:1
Izvor: Slika Jorge Hurtado, 1999.

Grbovna zastava Voždovca vodoravno je razdijeljena, a gornji dio okomito razdijeljen: I. Srbija, II. Tribalija, III. u srebrnom plavo-crvena ruža s zlatnim peteljkama i sredinom. U srednjem vijeku uveden navodni "grb Tribalije" (prema Tribalima, plemenu koje je nastanjivalo područje u pred-rimsko vrijeme) je veprova glava pogođena strelicom. Bizantinski carevi su srpske vladare nazivali tribalskim kraljevima, i taj je grb često korišten na zastavama srpskog vožda i vojvoda u XIX. stoljeću.


Vračar

[Vračar] [Normal] 1:1 [Vračar]
Izvor: Informacija Ivan Sarajčić, Beograd, 1999.
Slika Jorge Hurtado, 1999.
Grb prema SPC http://www.spc.yu/ 1999.

U općini Vračar nalazi se najveća crkva Srpske pravoslavne crkve - Hram Sv. Save. Križ na zastavi je zapravo križ koji se nalazi na vrhu glavne kupole Hrama.


Zemun

[Zemun] [Normal] 1:2 [Zemun]
Prihvaćena: prosinac 2003.
Izvor: Info i slike Milan Heldrih, 03.01.2005.

Grb Zemuna je povijesni grb kojeg su podijelili austrijski carevi u plavom na zelenom brijegu drvo u prirodnoj boji između jelena koji sjedi i propinjućeg lava sa sabljom iznad glave. On simbolično prikazuje Zemun između Srijema (jelen) i Banata (lav). Osuvremenjena inačica grba usvojena je srpnju 2004. godine sastoji se od dvije verzije velikog grba i malog grba. Veliki grb ima iznad štita zlatnu zidanu krunu, na zelenom podnožju srebrnu valovitu liniju s plavim dnom i dva propinjuća lava kao čuvare. Moto može biti na srpskom na ćirilici "Oduvek Zemun Zauvek" ili na latinskom "Ab Aeterno Zemun Ad Infinitum". Mali grb sastoji se samo od štita i krune.
Zastava je usvojena prvi put 2003. godine, plavo-zelena dvobojka temeljena na osnovnim bojama grba.


Zvezdara

[Zvezdara] [Normal] 1:1
Izvor: Slika Jorge Hurtado, 1999.

Grbovna zastava općine Zvezdara dočarava ime općine - prema zvjezdarnici po kojoj je općina nazvana, ne čudi da se na zastavi nalazi zviježđe Velikog medvjeda. U uglu je grb Srbije.Čajetina

[Čajetina] [Normal] 1:1
Prihvaćena: 2002.
Izvor: Infomacija Ivan Sarajčić, Beograd, 2002.

Zastava Čajetine plave je boje sa žutim križem u obliku snježne pahuljice.Despotovac

[Despotovac] [Normal] 1:1 [Despotovac]
Prihvaćena: 2003.
Izvor: Informacija i slika grba Dragomir Acović, Beograd, 2004.

Zastava Despotovca je crveno i plavo raščetvorena i u sredini ima bijelo obrubljen crveni disk s bijelim dvoglavim orlom.Istok

[Istok] [Normal] 1:1
Prihvaćena: 1997.
Izvor: Infomacija Ivan Sarajčić, Beograd, 1999.


Jagodina

[Jagodina] [Normal] 1:1
Prihvaćena: 1997.
Izvor: Infomacija Ivan Sarajčić, Beograd, 1999.
"Serbian Heraldry Society Gazette" January 1998.

Zastava Jagodine, mjesta u središnjoj Srbiji u Pomoravlju, takozvana je "pjevajuća" zastava - zastava čiji dizajn opisuje značenje imena mjesta, naravno prikazujući jagodu.Knjaževac

[Knjaževac] [Normal] 1:1
Prihvaćena: 2002.
Izvor: Info i slike Milan Heldrih, 03.01.2005.

Zastava je zelena sa zlatnim vitlom i u sredini na štitiću na hermelinu kneževska kruna. Hermelin s krunom odnose se na ime grada, tj. na srpskog princa - knjaza.Kraljevo

[Kraljevo] [Normal] 1:1 [Kraljevo]
Prihvaćena: 1997.
Izvor: Informacija Ivan Sarajčić, Beograd, 1999.
Grb Kraljeva, www.kraljevo.com 09.10.2005
www.kraljevo.co.yu 06.09.2004.
www.kraljevo.org 09.10.2005
Dizajn: Dr. Mijat Ivanović, odvjetnik iz Beča, rodom iz Kraljeva

Grbovna zastava Kraljeva je u crvenom sedam zlatnih kruna (2+2+2+1). Ime grada a i sedam kruna u grbu svjedoče o činjenici fa su sedam srpskih kraljeva okrunjeni u manastiru Žiča u neposrednoj blizini grada. U svečanom grbu štit nadvisuje sokol kao simbol kulturnog središta, a dolje je vrpca s motom "Nama dobro a nikome zlo" koja završava u bojama nacionalne trobojnice. Opći grb se sastoji samo od štita.Pećinci

[Pećinci] [Normal] 1:1
Prihvaćena: 2002. ?
Izvor: Info i slika Milan Heldrih, 24.04.2005.

Zastava Pećinaca je plava s crveni križem iz kojega izrastaju četiri zlatna žitna klasa.Požarevac

[Požarevac] [Normal] 1:1
Prihvaćena: 2002.
Izvor: Informacija Ivan Sarajčić i Milan Heldrih, 25.05.2005.

Zastava Požarevca je žuta s dvije okomite plave pruge i s plavim zaglavljem u kojem su tri bijela diska.Požega

[Požega] [Normal] 1:1 [Požega]
Prihvaćena: 2003.
Izvor: Informacija i slika grba Dragomir Acović, Beograd, 2004.

Zastava Požege (Užičke) je plavo i crveno raščetvorena s bijelim križem preko svega i preko njegovog središta bijelo obrubljeni plavi disk sa žutim križem.Ražanj

[Ražanj] [U izradi] 3:5~
Prihvaćena: 2002. ?
Izvor: Opština Ražanj, www.razanj.org, 11.06.2005.

Zastava je plava s bijelom padajućom dijagonalom i grbom u sredini. Grb je u zlatnom polju raščetvorenom srebrnim križem obrubljenim crvenim i plavim u prvom crni klip kukuruza, u drugom crna čaplja u poletu, u trećem hrastova grančica s dva lista i žirom i u četvrtom tri šiljka lijevokoso s vrhovima prema gore, te u plavom zaglavlju dvoredni natpis 'Opština Ražanj'.Ruma

[Ruma] [Normal] 1:1 [Ruma]
Prihvaćena: 2003.
Izvor: Informacija i slika grba Dragomir Acović, Beograd, 2004.
Corenspondencija s Dušanom Bubalom, 15.11.2003.

Zastava Rume je plava sa šest naizmjenično bijelih i zelenih valovitih pruga u donjoj polovici i dvije zlatne šesterokrake zvijezde u gornjoj. Kao dio Slavonskog Kraljevstva u Habsburškom Carstvu, Ruma je dobila grb 1749. godine, koji je u osnovi jednak današnjem - ipak novousvojeni izgled moderniziran je i s drugim čuvarima te nizom ostalih sitnijih, ali heraldički značajnih, razlika.Smederevska Palanka

[Smederevska Palanka] [Normal] 1:1 [Smederevska Palanka]
Prihvaćena: 30. travnja 2003.
Izvor: Prezentacija opštine Smederevska Palanka www.smed-palanka.co.yu 06.09.2005.
Odluka o grbu i zastavi (stegu) opštine i naseljenog mesta Smederevska Palanka, 30.04.2003.
Odluka o upotrebi i zaštiti grba i zastave (stega) opštine i naseljenog mesta Smederevska Palanka, 30.04.2003.

Zastava Smederevske Palanke pojednostavljena je grbovna zastava: sniženim palisadnim rezoz razdijeljena gore u zelenom srebrna crkva i dolje crno polje. Grb je porpisan u tri razine, svečani grb je sniženim palisadnim rezoz razdijeljena gore u zelenom srebrna crkva i dolje u crnom zlatna valovita greda praćena zlatnim valovitim nitima gore i dolje, okrunjen zidanom zlatnom krunom, za čuvare dva uspravljena crvena lava zlatnih jezika i srebrnih kandži koji svaki drže srebrni mač zlatnih držaka i zastave, desni zastavu Srbije, lijevi zastavu Smederevske Palanke, stojeći na postamentu od zlatne hrastove grančice preko kojega je purpurna vrpca sa srebrnim natpisom imena grada. Srednji grb zadržava krunu iznad štita, a umjesto ostalog ima hrastov vijenac s purpurnom vrpcom. Manji grb sastoji se samo od štita.Stara Pazova

[Stara Pazova] [Normal] 1:1
Prihvaćena: 2000.
Izvor: Info i slike Milan Heldrih, 03.01.2005.

Zastava stare Pazove je složenim rezom razdijeljena plavo i srebrno i preko svega zlatno uspravno žezlo i ukršteni pastirski štap i mač.Subotica

Subotica, Szabadka

[Subotica] [Normal] 23:34 [Subotica]
Prihvaćena: zastava 07.06.2002.
Izvor: "Zvanična prezentacija opštine Subotica", www.subotica.co.yu, 25.11.1999.
"Podignuta zastava Subotice", 01.09.2004., www.subotica.co.yu, 06.09.2004.
Statut opštine Subotica (pročišćeni tekst), 19.02.2002., Službeni list opštine Subotica, br. 06/2002, 19.02.2002.
Statut opštine Subotica, 07.06.2002., Službeni list opštine Subotica, br. 19/2002, 07.06.2002.

Zastava Subotice je bijelo-svijeloplava dvobojnica s grbom u sredini. Subotica koristi svoj povijesni grb koji joj je podijelila istodobno kada je dobila i status slobodnog kraljevskog grada 1. rujna 1779. godine pod novim imenom Maria Theresienstadt. Grb je u obliku pečata kako je u to doba bilo uobičajeno, štit u baroknom ornamentu razdijeljen gore u plavom sjedi Bogorodica odjevena u crveno drži Malog Isusa u krilu okružena zlatnom svijetlošću i pored stoj Sv. Terezija odjevena kao Karmeličanka pruža ruke prema njima, te dolje u crvenom zlatni uspravljeni lav drži zakrivljeni srebrni mač iznad glave. Štit je okrunje lisnatom krunom i nalazi se unutar kružnog pečata u kojem je ispisano "Sigillum Liberæ et Regiæ Civitatis Maria Theresiopolis." Gornji dio grba odnosi se na novo ime grada, a donji je grb Temišvarskog Banata koji je do tada bio posebna habsburška krunska zemlja.


Szabadka, 1941-1944

[Szabadka, 1941-1944] [Normal] 2:3
Prihvaćena: 1941.
Napuštena: 1944.
Izvor: Sándor Széll: Városaink neve, címere és lobogója, 1941.

Zastava Subotice tijekom mađarske okupacije u Drugom svjetskom ratu bila je vrlo jednostavna vodoravna plavo-crvena dvobojnica s žutom okomitom prugom preko sredine. Ovakve jednostavne zastave bile su dodijeljene svim mađarskim gradovima u to vrijeme, ali koliko su bile korištene nije poznato.Surdulica

[Surdulica] [Normal] 1:1
Prihvaćena: 2002. ?
Izvor: Info Milan Heldrih, 24.04.2005.

Zastava Surdulice je brijal s crvenim kižem koji u srediptu ima srebrnu ružu s dvanaest latica te četiri plava ocila.Svilajnac

[Svilajnac] [Normal] 1:1
Prihvaćena: 28. lipnja 2002.
Izvor: Info i slike Milan Heldrih, 03.01.2005.

Zastava je plava sa srebrnim dudovim svilcem i zlatnom čahurom ispod. Likovi se zasigurno odnose na ime mjesta Svilajnac.Štrpce

[Štrpce] [Normal] 1:1
Prihvaćena: ?
Izvor: Infomacija Ivan Sarajčić, Beograd, 1999.

Grbovna zastava općine Štrpce blazonira se: crvena, srebrni skraćeni šiljak, dva s podnožja skraćena štapa u izmijenjenim bojama.Topola

[Topola] [Normal] 1:1
Prihvaćena: ?
Izvor: Infomacija Ivan Sarajčić, Beograd, 1999.

Zastava Topole zasnovana je na vojvodskim zastavama iz prvog srpskog ustanka (1804-1813). Vođa ustanka, Karađorđe, živio je u Topoli i odatle vodio ustanak. Grbovi u baroknom okviru su grbovi Srbije i Tribalija (strijelom probodena veprova glava).Vrnjačka Banja

[Vrnjačka Banja] [Normal] 1:1
Prihvaćena: 15. srpnja 2002.
Izvor: Info Milan Heldrih, 24.04.2005.

Zastava Vrnjačke Banje je crvena s bijeli križem razvijenim i s gumbom na krajevima.Velika Plana

[Velika Plana] [Normal] 1:1
Prihvaćena: 2002.
Izvor: Info i slika Milan Heldrih, 24.04.2005.

Zastava Velike Plane je vodoravno razdijeljena gore plava s crnom veprovom glavom probodenom zlatnom strelicom i dolje u crvenom srebrni dvoglavi orao okružen srebrnim prstenom.[Prethodna stranica: Srbija][FAME Glavna stranica][Indeks stranica][Abecedno kazalo][Kronološko kazalo][Šta je novo?][O FAME-u][Druge stranice o zastavama][Reakcije][This page is available in English too: Serbia - Communities][Slijedeća stranica: Srbija, Prvi srpski ustanak 1804. - 1813.]

[Zastave i grbovi Srbije]  

Primi e-mail
kada su ove
stranice osvježene?

[vexicro]

Flags of the World

The FAME. Copyright © 1996-2006 by Željko Heimer. Sva prava pridržana.