[Prethodna stranica: Republika Srpska - gradovi i općine, I. dio (B-F)][FAME Glavna stranica][Indeks stranica][Abecedno kazalo][Kronološko kazalo][Šta je novo?][O FAME-u][Druge stranice o zastavama][Reakcije][This page is available in English too: Republic of Srpska - Cities and Communities, part II (G-I)][Slijedeća stranica: Republika Srpska - gradovi i općine, III. dio (J-K)]

[banner]  

Primi e-mail
kada su ove
stranice osvježene?

[vexicro]

Flags of the World

Stranica kreirana: 13. listopada 2000.
Posljednja promjena: 16. siječnja 2014.
[The FAME - Flag and Arms of the Modern Era]

The FAME su stranice posvećene sustavnom i znanstvenom proučavanju zastava i grbova. Ti simboli često nose snažne političke i druge poruke. Prikazivanje takvih simbola ovdje ne znači da autor podržava ideje koje oni predstavljaju.
[NSK - Digital Archives] Ove stranice pohranjuju se u digitalnom arhivu NSK.

Republika Srpska - gradovi i općine, II. dio (G-I)

Republika Srpska - gradovi i opštine
Vidi još:

Gacko

Bez zastave. [U izradi] [Gacko]
Prihvaćena: 2000.
Izvori: Opština Gacko, gacko-rs.info, 20.12.2013.
"Heraldika bosanskohercegovačkih opština i gradova", Populari institut, 2011.

Grb Gackog je štit u kojem su ispod plavog neba tamno plave planine nad zlatnim poljima i bijelo-plavim valovitim linijama u dnu, u zaglavlju srpska trobojnica, preko svega štitić Hercegovine (u crvenom s desna izlazi neodjevena ruka držeći slomljeno koplje) navdišen zidanom krunom. Štit je nadvišen crvenim diskom s grbom Srbije, a ispod štita je otvorena knjiga, sve okruženo u žuto obrubljenom plavom štitu vijencem hrasta i duhana povezanog crveno-bijelo-crvenom vrpcom s imenom općine. Zastava nije zabilježena.Gradiška

[Gradiška]
[Gradiška]
[De facto] 1:2 [Državna zastava na kopnu]


Prihvaćena: 3. travnja 2000.
Izvori: Odluka o utvrđivanju simbola opštine Gradiška, 03.04.2000, Službeni glasnik opštine Gradiška, br. 4?/2000.
"Heraldika bosanskohercegovačkih opština i gradova", Populari institut, 2011.

Simbol Gradiške je u obliku kvadratnog štita sa zaobljenim gornjim rubom, s kružnim izskzanim narančastim likom u kojem su plavi prikazi čamca na rijeci ispod planina, križni ornament, hrastovo lišće, žitno klasje, lukovi duge i bijeli naziv općine. Gornji rub štita predstavlja šajkaču, sprsko vojničko pokrivalo, kao simbol "poštovanja prema svih žrtvama obrambenih ratova". Iskrzani kružni lik predstavlja stari novčić. Simboli u njemu predstavljaju rijeku Savu, čamac kao simbol "putovanja kako u budućnost tako i u prošlost". Likovi planina predstavljaju Kozaru "napobjedivu i prkosnu 'krvlju natopljenu' kao da je raširila krina da obuhvati grad i rijeku". Z akriže se kaže da ima trojaku simboliku, kao vjerski simbol pravoslave crkve, kao simbol državnosti i kao etnografski detalj kao ornament koji se nalazi na preslicama. Hrastovo lišće ima duhovnu simboliku čistoće, moći i dugovječnosti, kao i što simboliziraju privredu, bogastvo šuma i drvnu industriju. Klase predstavlja Lijevče polje na kojem se nalazi grad, poljoprivredu i prehrambenu industriju. Lukovi duge simboliziraju i most. Za plavu boju kaže se da simbolizira pravdu i istinu te srpski narod. Narančasta je boja starih kovanica, starog zlata, zrelog žita i ponovnog rađanja sunca. Bijela je za čistoću, neprolazne vrijednosti i savršenstvo. Narančasta i bijela mogu se u prikazima grba zamijeniti zlatnom i srebrnom bojom.
Zastava nije propisana, ali se koristi bijela okomita zastava s grbom u donjem dijelu.

Do 1992. godine naziv općine bio je Bosanska Gradiška.Han Pijesak

[Han Pijesak]
[Han Pijesak]
[De facto] ~3:5 ? [Državna zastava na kopnu]


Prihvaćena: 20. travnja 2001.
Izvori: Odluka o obliku i sadržaju simbola opštine Han-Pijesak, Skupština Opštine Han-Pijesak, Broj: 01-022-12/01, 20.04.2001.
"Heraldika bosanskohercegovačkih opština i gradova", Populari institut, 2011.
"Zastava opštine Han-Pijesak na Olimpu u Grčkoj", Bilten Opštine Han-Pijesak, Januar 2010, broj 10, p. 12.

Grb Han Pijeska je četvoren: 1. u crvenom srebrni križ između četiri kresiva, 2. srebrno i zeleno razdijeljeno rezom s dva šiljka, 3. zeleno i srebrno razdijeljeno siluetom zgrade s dva tornja i 4. šest greda plavo i bijelo. Čuvari grba su dva zlatna vuka, svaki drži koplje, desno sa zastavom Srpske, lijevo sa zastavom plavo-bijelo-plavo. Ispod štita zlatna kruna u crvenom plaštu i ispod zlatna vrpca s ispisanim imenom općine u sredini, desno godina 1895. lijevo datom 9.VIII. Dva vrha predstavljaju Igrište i Žep, treće polje predstavlja dvorac Karađorđević, a za plavo-bijele grede kaže se da predstavljaju ljekovitu planinsku klimu. Vukovi simboliziraju divljač, datum 9. kolovoz (po julijanskom kalendaru) je Pantelijevdan (Sv. Pantelejmon), općinski praznik i Krsna slava, a godine 1895. prvi put se spominje naselje oko hana (karavansaaja) koji se tamo nalazio barem od 17. stoljeća. U uporabi je nekoliko inačica prikaza grba koje se razlikuju u detaljima.
Zastava nije propisana. Čini se da je prvotno zamišljeno da plavo-bijelo-plava zastava (koju drži lijevi vuk) bude općinska zastava, ali su u uporabi okomite bijele zastave s grbom u sredini i plavim imenom općine u dva red ćirilicom ispod.Istočna Ilidža

Zastava nepoznata. [Istočna Ilidža]
Prihvaćena: 2005
Izvori: Opština Istočna Ilidža, www.istocnailidza.net, 20.12.2012.
Statut Opštine Istočna Ilidža, 31.08.2005, Službene novine Grada Istočno Sarajevo, br. ?/2005.

Grb Istočne Ilidže je u obliku štita obojenog u nijansirane tonove crvene, plave i bijele, orbubljen zlatnim i raščetvoren zlatznim križem. U prvom polju obrisi Hrama Sv. Vasilija Ostroškog u Veljinama (Dobrinja), u drugom gradska vizura s neboderima od kojih je jedan označen znakom crvenog grčkog križa (simbolizira Klinički centar Kasindo), treće polje podijeljeno nazubljenom linijom koja predstavlja planinu Igman i valovitom linijom, u četvrom strčak s plavim pravokutnikom koji sadrži križ okružen s četiri crvena lika u bijelim poljima. Preko svega iz trećeg polja lik Sv. Juraja na konju ubija zmaja. Na zlatnoj vrpci ispod štita ispisano je puno ime općine. Zastava nije propisana niti je zabilježena u uporabi.

Općina Istočna Ilidža u sastavu je Grada Istočno Sarajevo. Ustrojena iz dijelova prijašnje općine Ilidža 1990-ih, prvo je nazvana Srpska Ilidža, onda kratko 2004. Kasindo, da bi 2005. dobila današnji naziv.
Moguće da je isti grb korišten prije 2005. s tada važećim imenom općine.Istočni Stari Grad

Sjedište uprave: Hreša

Zastava nepoznata. [Istočni Stari Grad]
Prihvaćena: 2007.
Izvori: Opština Istočni Stari Grad, www.opstinaisg.net, 20.12.2012.
"Heraldika bosanskohercegovačkih opština i gradova", Populari institut, 2011.

Grb Istočnog Starog Grada je bijeli štit rapčetvoren križem od dvije vodorane pruge crvena iznad plave i dvije okomite crvena desno od plave te zaglavlja s njim spojenom odvojenog prugom desno crvena i lijevo plava. U prvom polju zlatni latinski križ okružen s četiri kvadrata pri sjecištu, u drugom siva zidana kula, u trećem crni čekić udara hrpu stijena i u četvrtom skupina zelenih crnogoričnih drveta. Preko sjecišta pruga amblem Republike Srpske u svojim bojama te u zaglavlju ispisano ime općine. Zastava nije zabilježena u uporabi.

Općina Istočni Stari Grad u sastavu je Grada Istočno Sarajevo. Ustrojena iz dijelova prijašnje općine Stari Grad 1990-ih, prvo je nazvana Srpski Stari Grad, a od 2004. nosi današnji naziv.


Istočni Stari Grad, 2004. – 2007.

Zastava nepoznata. [Istočni Stari Grad, 2004. – 2007.]
Prihvaćena: 2004.
Napuštena: 2007.
Izvori: Opština Istočni Stari Grad, www.opstinaisg.net, 20.12.2012.
"Heraldika bosanskohercegovačkih opština i gradova", Populari institut, 2011.

Prije sadašnjeg grba, korišten je grb koji je u središtu imao grb Republike Srpske. Vjerojatno prije 2004. isti ali s natpisom Srpski Stari Grad.Istočno Novo Sarajevo

Sjedište uprave: Lukavica

[Istočno Novo Sarajevo] [Normal] 1:1 ? [Državna zastava na kopnu] [Istočno Novo Sarajevo]
[Istočno Novo Sarajevo]
Prihvaćena: 2005
Izvori: Opština Istočno Novo Sarajevo, www.opstinains.net, 20.12.2012.
Statut Opštine Istočno Novo Sarajevo, 26.07.2005, Službene novine grada Istočno Sarajevo, br. ?/2005.

Grb Istočnog Novog Sarajeva prikazuje u bijelom štitu latinski križ s četiri slova S iznad obrisa planine (Trebević). U dnu je srpska trobojka i otvorena bijela knjiga, za koju se kaže da predstavlja fakultete u općini. Zabilježea je kvadratna plava zastava s grbom u sredini, kao i okomita stolna zastavica s grbom u donjem dijelu.

Općina Istočno Novo Sarajevo u sastavu je Grada Istočno Sarajevo. Ustrojena iz dijelova prijašnje općine Novo Sarajevo 1994, prvo je nazvana Srpska Opština Novo Sarajevo, a od 1995. Srpsko Novo Sarajevo. Od 2004. koristi se naziv Lukavica, a od 2005. nosi današnji naziv.Istočno Sarajevo

[Istočno Sarajevo] [Normal] 1:1 [Državna zastava na kopnu] [Istočno Sarajevo] [Istočno Sarajevo] [Istočno Sarajevo]
Prihvaćena: prosinac 1998.
Izvori: Usvojen grb Srpskog Sarajeva | New Arms of Serbian Sarajevo Approved, Glasnik SHD Gazette, Decembar 1998, Vol. II, br. 11, pp. 1-2.
Dragomir M. Acović: Heraldika i Srbi, Zavod za udžbenike, Beograd, 2008.
Dizajn: Srpsko heraldičko društvo

Mali grb Istočnog Sarajeva je u crvenom križ razdijeljen poput stakla u plavo i srebrno i u prvom i četvrtom dvoglavi srebrni orao raširenih krila zlatnog kljuna, jezika i kandži te u drugom i trećen zlatni grad s tri kule s kruništima, srednja više od postranjskih. Srednji grb ima štit okružen zlatnim lovorovim vijencem i nadvišen zaltnom zidanom krunom s četiri grudobrana i dijademom. Veliki grb ima štit nadvišen takvom krunom i čuvare, desno Sv. Mihovil Arhanđel i liejvo Sv. Gabrijel Arhanđel, odjeveni poput rimskih vojnika, raširenih krila, prvi drži uzdignuti mač, drugi uzdignutu sablju. Uz oba je po jedna zastava, desno Srpske i lijevo Istočnog Sarajeva. Stoje na travnatoj podlozi s bijelom vrpcom na kojoj je ispisano ime grada. Zlatni grad s tri kule grb je Pavlovića, srednjovjekovnih gospodara područja na kojem je kasnije izgrađeno Sarajevo. Zlatna kruna s dijademom simbol je glavnog grada. Zastava je pojednostavljena grbovna zastava - crvena s križem razdijeljenim u obliku stakla plavo i srebrno (bijelo).

Grad Istočno Sarajevo ustrojeno je od dijelova prijašnjeg grada Sarajeva 1992. godine, prvo pod imenom Srpsko Sarajevo. Današnje ime uvedeno je 2003. godine.
Grad se sastoji od šest općina: Istočna Ilidža, Istočni Stari Grad, Istočno Novo Sarajevo, Pale, Sokolac i Trnovo (RS).


Istočno Sarajevo, inačica

[Istočno Sarajevo, inačica] [De facto] 1:2 [Državna zastava na kopnu]

Propisana je kvadratna zastava, ali je u upotrebi i pravokutna inačica.


Srpsko Sarajevo, 1998 – 2003

Bez zastave. [Normal] 1:1 | 1:2 [Državna zastava na kopnu] [Srpsko Sarajevo, 1998 – 2003]
Prihvaćena: prosinac 1998.
Izvori: Usvojen grb Srpskog Sarajeva, Glasnik SHD Gazette, Decembar 1998, Vol. II, br. 11, pp. 1-2.
Dragomir M. Acović: Heraldika i Srbi, Zavod za udžbenike, Beograd, 2008.
Dizajn: Srpsko heraldičko društvo

Prije promjene imena grad je koristio iste simbole, jedino je bila razlika u natpisu na vrpci velikog grba.[Prethodna stranica: Republika Srpska - gradovi i općine, I. dio (B-F)][FAME Glavna stranica][Indeks stranica][Abecedno kazalo][Kronološko kazalo][Šta je novo?][O FAME-u][Druge stranice o zastavama][Reakcije][This page is available in English too: Republic of Srpska - Cities and Communities, part II (G-I)][Slijedeća stranica: Republika Srpska - gradovi i općine, III. dio (J-K)]

[banner]  

Primi e-mail
kada su ove
stranice osvježene?

[vexicro]

Flags of the World

The FAME. Copyright © 1996-2014 by Željko Heimer. Sva prava pridržana.